Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

lördag 31 juli 2010

Start living from the heart and being the change you wish to see!


We are responsible for our lives, our energy and our enlightenment!


Our Deepest Fear by Marianne Williamson



What holds us back in our lives, is our fear and sometimes when you take a very close look you find out that your fears aren't exactly what you thought they were.
Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. It is our light, not our darkness that most frightens us. We ask ourselves, Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous? Actually, who are you not to be? You are a child of God. Your playing small does not serve the world. There is nothing enlightened about shrinking so that other people won't feel insecure around you. We are all meant to shine, as children do. We were born to make manifest the glory of God that is within us. It's not just in some of us; it's in all of us. And as we let our own light shine, we subconsciously give other people permission to do the same. As we are liberated from our own fear, our presence automatically liberates others.
So it's holy work to move past your own fear. It doesn't just help you, it helps the world.


Our Deepest Fear by Marianne Williamson 





fredag 30 juli 2010

Förberedelser för att åka på retreat

Jag håller på och packar för att åka på meditationsretreat. 
Retreat betyder att dra sig tillbaka, att dra sig undan ett tag för att vila och hämta nya krafter. För många är målet med det att komma ifrån vardagen på en plats där man bara får bry sig om sig själv. Det finns tid för vila, att äta i lugn och ro, läsa, promenera eller andra saker som känns bra. Retreaten kan innehållsmässigt variera lite men ofta blir det som att ta en "Time Out". Meditationsretreaten kanske går lite mera i andlighetens tecken och kan bidra till en stark inre resa där man med hjälp av tystnaden, stillheten och meditationen under ett visst antal dagar kommer i kontakt med sitt eget inre. 
Jag har tidigare deltagit i retreat under helger men nu skall jag vara borta i sju hela dagar och denna gång kommer jag att fördjupa mig på ett annat sätt än tidigare. Under merparten av tiden kommer jag att vara tyst, jag skall fördjupa mig i mig själv och min själ. På förmiddagarna kommer vi att helt undvika kontakt med de andra deltagarna, inget tal, ingen ögonkontakt, ingen kroppskontakt, inga miner eller gester. Var och en skall ges möjlighet att lyssna till sitt inre och koncentrera sig på att följa sig själv. På eftermiddagarna har vi andra aktiviteter i form av grupparbeten och vid middagen kommer vi att diskutera men sedan är det tyst igen efter middagen.
Jag har några dagar på mig ännu för förberedelse. Det behövs i alla fall för den mentala biten. Detta kommer onekligen att bli en stor utmaning och intressant resa. När jag sedan är redo så kommer jag att delge mina upplevelser för er läsare.


Woman Doing Yoga on the Beach



Smoothies

Det har uppstått en trend eller varför inte kalla det boom, en smoothie boom. Alla lagar smoothies verkar det som. Jag beslöt mig för att undersöka saken lite mera ingående.
Vad är en smoothie och varför har den blivit så populär?
Det är en frukt-, bär- eller grönsaksdrink som mixas med t.ex. mjölk, sojamjölk, fil eller yoghurt eller Kesella/grynost. Örter och kryddor kan man också tillsätta och andra nyttigheter som havregryn, linfrö eller andra frön, nötter, kokos eller varför inte någon olja som linfröolja, kokosolja eller olivolja. När man tillreder en smoothie kan man göra det enligt principen "man tager vad man haver". Möjligheterna är oändliga med färska ingredienser men frysta går precis lika bra.
Det som gör smoothien så populär är att den är enkel att tillreda och har många användningsområden. Den kan vara en läskande dryck, frukost, mellanmål, en hel måltid, en dessert eller en vitaminbomb. En powersmoothie är en proteinrik smoothie som man intar direkt efter ett träningspass.
Speciellt barn älskar smoothies men egentligen vi alla, människor i alla åldrar gillar dem och det är ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt med nyttigheter.
Man behöver egentligen inte ha något recept alls för man kan prova sig fram men här är ett grundrecept för den som vill börja med det:


Grundrecept Smoothie - tunnare variant
2 dl yoghurt
1 dl mjölk eller vatten
1 dl bär och frukt


Grundrecept Smoothie Smoothie - tjockare variant
1 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 msk t.ex. linfrö som är gott och nyttigt
1,5 dl bär eller frukt



Jag testade att göra en smoothie till frukost. Receptet kommer här:


2 dl naturell yoghurt
1 dl vatten
1/2 blodgrape
1,5  dl frusna hallon
1 banan
1 msk kokosolja
1 msk linfrö
1 tsk indiansocker


Man tillsätter ingredienserna lite i taget och blandar i en mixer eller med en stavmixer. När jag smakade av detta recept konstaterade jag att det måste ha varit en extra sur grapefrukt så jag tillsatte lite indiansocker. Det balanserade smakerna. Fräscht! Låt er väl smaka :)


Foto: My Green Blog - Pia

Ni kommer att få ta del av ett par recept till framöver. Jag väntar på att våra egna vinbär skall mogna först så att jag kan experimentera med dem.



torsdag 29 juli 2010

The girl who silenced the world for 5 minutes



Detta är en påminnelse till oss alla. Videon säger allt.
This is a reminder to us all. The video speaks for it self.





Citronen :) del 1


Det är många som börjar sin morgon med att blanda saften från en halv citron med varmt vatten och inta det på fastande mage. Man kan även tillföra ett stänk cayennepeppar för att  få fart  på ämnesomsättningen. Denna morgondryck stimulerar leverfunktionen och förbereder magen för dagens matintag.
Alla känner inte till att citronen är ett verkligt super livsmedel och en välgörare av stora mått och alltså mycket mer än bara en frukt. 
Redan i forna medicinska kretsar var citronens terapeutiska och läkande egenskaper vida kända och uppskattade. Även romarna använde citron som botemedel vid olika förgiftningstillstånd.
Citronen har många olika användningsområden. Ofta uppfattas den som väldigt sur och tros förorsaka magsymtom men i själva verket är det precis tvärtom. När man blandar saften med varmt vatten så får man med denna dryck hjälp mot halsbränna, illamående och förstoppning. Citrondrycken är på sin plats också om man lider av inflammation i urinblåsan eller av för hög surhetsgrad i urinen eftersom det främjar att slagg och bakterier transporteras ut ur kroppen. 
Har man ont i halsen så kan man koka vatten och tillsätta pressad citronsaft och lite honung. Drick långsamt och upprepa enligt behov tills halsen känns bra igen.
Citronen har mjukgörande egenskaper och fräsch doft och passar bra att använda direkt på huden. Pressa lite citronsaft direkt i handflatan och gnid sedan in saften i händerna. Huden blir mjuk och skön!
Ett välgörande fotbad kan du göra hemma. Olivolja och citron är en bra blandning för ömma och trötta fötter som också är mjukgörande. 

Ripe lemon with stem and leaves on white background, close-up

Citronen är en underbar ingrediens och krydda i matlagning och med sina antiseptiska egenskaper har den en given roll även i huhållsarbetet och hemmets städning. Mer om detta följer i del 2.



Still Life Lemons Citrus Fruit Vitamin C




        

onsdag 28 juli 2010

Vad är en blogg?

Det kanske finns potentiella framtida läsare som inte vet vad en blogg egentligen är så jag tänkte reda ut begreppet för dem och mig själv. Ordet blogg kommer från engelskans blog. Det är en förkortning av weblog som är en journal eller dagbok på nätet. Ofta tror man att en blogg är en personlig dagbok på nätet, vilket det också kan vara men egentligen är en blogg betydligt större och svårare att förklara än så. Det kan vara en enkel dagbok men det kan också vara en journalistisk publikation, en tabloid i bloggformat, en pryl- eller spelsajt, ett debattinstrument och så vidare. Det är alltså stora funktionella skillnader men kommunikation är central för dem alla. Innehållsmässigt skiljer sig bloggarna åt, men många följer en någorlunda vedertagen form. Snabba, korta poster är vanliga och tonfallet avslappnat och personligt. Så kära läsare; kommunicera och kommentera, tack! Avslutningsvis så kan jag konstatera att en blogg är ju egentligen vad bloggaren väljer att göra den till. Då kommer vi tillbaka till den fria viljan och uttrycksfrihet och det i sin tur är helt enkelt underbart men alls ingen självklarhet överallt i världen.




Man speaking with his hand






Ekofrissa efterlyses

Varje gång jag börjar tycka att det skulle vara dags att få håret klippt så har egentligen "bäst före datum" redan passerat. Det betyder att formen på frisyren är ett minne blott. Håret är stripigt och platt och rotväxten ett faktum. Det gör att man känner sig eländig och behöver hjälp så fort som möjligt. Eftersom jag inte har någon "egen frissa" på min nya boningsort så är detta ett ypperligt tillfälle att söka sig till en ekologisk sådan. Jag är nu redo att släppa mina inrotade ovanor. Jag har blonderat håret så gott som hela mitt liv och vill inte ens veta vad det har ställt till med i min kropp och i naturen. En gång lät jag faktiskt färga håret riktigt mörkt brunt. Det kändes overkligt varje gång jag såg mig själv i spegeln. Nu har jag i alla fall bestämt mig för att ge ekofrissorna en chans trots mina rädslor och förutfattade meningar. Om ni har erfarenheter eller tips om någon ekofrissa i Helsingfors eller Åbo eller däremellan eller någonstans så skriv ett inlägg. Tack på förhand!

tisdag 27 juli 2010

To All My Friends Around The World

Dear Friends, 
I am trying to get a translation tool on the site, hopefully any day soon. Then you will be able to follow my everyday life. 
Lots and Lots of Love to you all!



A child holding a blow-up globe over her head

Kreativiteten flödar och kärnkraften oroar

Sedan jag började blogga känner jag mig som en idéspruta. Jag måste ha penna och papper eller min diktafon i beredskap hela tiden för annars glömmer bort det som jag kommit på. Jag lever i ett kreativt flöde och det känns helt underbart. Ämnen jag speciellt skulle vilja skriva om är bl.a. kärnkraften ur miljösynvinkel och alternativa energiformer. Kanske det märks att jag är sambo med en ingenjör : ) men kärnfraften känns som ett "heavy duty" ämne att behandla. Jag vet ju nog min egen åsikt om saken och det är från den vinkeln jag behöver skriva men jag frågar mig själv om jag vet tillräckligt om det. Har ni erfarenhet, åsikter och kunskap om kärnkraft? 

Problemlösning och spänning

Nu kan jag äntligen meddela om min blog till mitt nätverk. Det uppstod lite motgångar när jag insåg att kommentarerna inte fungerade som de skulle. Nu skall det vara ordning på det så kommentera gärna och ofta och om ni stöter på något konstigt så skicka ett mail till: blog.mygreen(at)gmail.com - tack! Det skall bli så spännande att få feedback. Konstruktiv sådan också. Tack så mycket på förhand och mycket nöje :)

måndag 26 juli 2010

Pigg som en lärka och förstörd nattsömn

Det är ett känt faktum att vi finländare är duktiga kaffedrickare. Även jag älskar kaffe. Jag är i alla fall medveten om att kaffe inte kan anses vara hälsosamt. Jag brukar aldrig dricka kaffe på kvällen för jag vet att det kan störa sömnen. Jag uppskattar en god natts sömn och jag vet att kroppen behöver god sömn för optimal återhämtning. Men här sitter jag nu och bloggar mitt i natten, pigg som en lärka pga. en kopp kaffe. Jag beslöt mig för att det är onödigt att ligga kvar i sängen och grubbla. I stället kan jag förena nytta med nöje och skriva lite medan jag sedan kanske så småningom blir trött. Vad kan man annars göra om man råkar ut för tillfälliga sömnsvårigheter? Jag kommer att tänka på några praktiska tips:
  • Acceptera att du kommer att få mindre sömn inatt. Det kanske leder till en jobbig dag imorgon. Det är inte hela världen! Genom att acceptera detta faktum utesluter du att bli stressad. Man kan bli stressad över att man inte kan somna och kan inte somna för att man är stressad. Strunta i att försöka. Njut av att du just nu kan göra vad du vill.
  • Drick ett glas mjölk eller en mugg varm choklad.
  • Lyssna på stillsam musik eller någon avslappnings CD. Helst musik som du kan utan och innan och som inte kräver någon uppmärksamhet.
  • Ha penna och papper bredvid sängen. Har du tankar som cirkulerar i huvudet så är det bättre att skriva ner dem i stället för att vara rädd att glömma dem. Vissa människor får sina bästa idéer när de försöker somna, fortsätt med det men skriv ner dem först och släpp taget om dem sedan för att kunna somna.
  • Tänk på ett ämne som är lagom engagerande och bara det. T.ex. exakt hur dina morgonrutiner kommer att vara och vad du kommer att äta till frukost. På så sätt håller du dig borta från stressande ämnen men tråkar ut hjärnan tillräckligt för att den ska koppla av.
  • Ibland är det bättre att stiga upp ur sängen och bryta mönstret genom att göra något helt annat istället för att ligga i sängen och grubbla.T.ex. lösa korsord eller läsa en tidning.
Om du ofta ligger vaken eller har andra ständigt återkommande sömnproblem behöver du få hjälp att ta reda på orsaken. Stress är det största hotet mot sömnen.

Här följer några rutiner som kan vara bra för att kontinuerligt förbättra sömnkvaliteten och förbättra dygnsrytmen.

  • Stig upp samma tid varje morgon.
  • Ta ingen tupplur under dagen.
  • Undvik koffein i alla former.
  • Arbeta inte i sängen. Då förstår inte hjärnan skillnad på aktivitet och vila.
  • Se till att sovrummet är vilsamt inrett utan tv och annan elektronik och att det är tillräckligt mörkt i rummet.
Om sömnproblemen är långvariga kan läkarvård behövas. Kroniska sömnproblem kännetecknas av att man haft svårt att sova under minst tre veckor och minst varannan natt.

    lördag 24 juli 2010

    Tårta på tårta

    Jag har blivit bönhörd för idag är det perfekt väder att baka. Vi firar födelsedag hos oss i morgon. Trots att huset är upp och ner pga. renovering som pågår så skall jag i alla fall baka en tårta eller två. Det är ju också fruntimmersvecka nu och idag är det flera i vår familj som har namnsdag. Det är viktigt att fira speciella händelser, att uppmärksamma sig själv och varandra och glädjas åt livet!


    Foto: My Green Blog - Pia
    Marängtårtans recept hittar du här.



    fredag 23 juli 2010

    Vänliga veckan varje dag

    Jag har funderat på vänlighet och artighet väldigt mycket sedan jag flyttade till orten där jag är bosatt nuförtiden. Detta är absolut inget kritik mot befolkningen på orten men jag märkte genast att här finns ett förfarande som är helt tvärs emot vad det är på orten där jag bodde förut. Det gäller trafiken och då speciellt övergångsställen, fotgängare och bilister. Det är nämligen så att där jag bor nu fräser bilisterna på och fotgängarna och cyklisterna väntar snällt vid övergångsställena för fotgängare och cyklister. Ibland väntar de väldigt länge. För länge. Där jag bodde tidigare stannar bilisterna för att låta fotgängare och cyklister ha förtur. Också då jag gick i bilskola lärde jag mig att man skall stanna för att låta fotgängare passera.

    Numera har jag vänliga veckan hela veckan och njuter av situationen och ler som en sol när jag stannar hela tiden. Jag kör mitt eget race här till andra bilisters förtret och fotgängarnas förvåning. De beter sig så lustigt, de bockar och bugar och vinkar och springer över och vet nästan inte hur de skall göra. Det är lite komiskt. Jag känner att jag sprider så mycket positivt varje dag här. Ett vänligt ord, ett leende, en omtänksam handling kräver så lite men ger så otroligt mycket. För det är ju så att när vi sår positiva ord, tankar och handlingar kommer positiva saker in i vårt liv. När du agerar från hjärtat sprider du det goda som ringar på vattnet och när hjärtat är med kan det aldrig bli fel : )


    Min blogg är publicerad

    Nu lever jag i spänning. Min blogg är publicerad och jag har fått de första kommentarerna. Jag önskar så att mina läsare både lär sig något nytt, blir påminda om något som de vetat men glömt och får inspiration till....ja, vad som helst som är meningsfullt för var och en. Kära läsare, kommentera gärna i bloggen. Vad tycker du om innehåll och utseende? Har du önskemål om viktiga saker jag borde skriva om? För den som känner mig privat önskar jag att min anonymitet respekteras på det viset att man inte hänvisar till mitt riktiga namn eller min boningsort. På bloggen heter jag Pia.

    torsdag 22 juli 2010

    Sugen på avokado

    Hos oss äter vi avokado så ofta som möjligt. Dels för att få i oss av de nyttiga fetterna, A-vitamin, kalium och andra viktiga näringsämnen men också för att det är gott och användbart. Avokado är en riktig superfrukt. Vad jag än köper så köper jag alltid i första hand ekologiskt. När jag skulle handla denna gång var den ekologiska avokadon slut. Det har alltid funnits rätt bra av den ekologiska så det är länge sedan jag ätit en icke ekologisk avokado. Jag funderade många gånger innan jag beslöt mig för att köpa två stycken icke ekologiska. Jag tänkte att det inte kan vara så stor skillnad smakmässigt som jag föreställer mig att det är. Snacka om att bli besviken! Med facit i hand kan jag berätta att i fortsättningen får jag vara hur sugen som helst men jag köper aldrig mera en icke ekologisk avokado. Dessa var helt smaklösa, lite vattniga och totalt ointressanta. Ekologisk avokado har däremot en underbar, mild, lite nötaktig smak och sammetslen, mjuk konsistens.
    Det lönar sig att fundera ordentligt på vad vi väljer att köpa och satsa våra pengar på. Jag föredrar mat som smakar. Mat som känns som bra näring att ge åt sin kropp. Sådan föda som har producerats på ett sätt som är bra för människorna och bra för Moder Jord.


    SAN PASQUAL, CA - OCTOBER 30:  An avocado that was spared fire damge hangs from an avocado tree October 30, 2007 in San Pasqual, California. An estimated 20,000 acres of avocado groves were damaged by wildfire, nearly one third of California's crop.  (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

    onsdag 21 juli 2010

    Det blir inte alltid som man tänkt sig

    Idag hade jag fått en idé om vad jag skulle skriva om. Det blev inte som jag tänkt mig. Livet och döden kom emellan. På Facebook fick jag läsa att en av mina "meditationsvänner" har mist sin man. För en månad sedan trodde alla att han var frisk men igår gick han bort. En händelse som detta påverkar många direkt men också andra indirekt. Man får sig en påminnelse och tankeställare som heter Duga. Min egen syn på döden är ljus så till vida att jag vet att den som går bort får det så mycket bättre på Andra sidan. Det är ändå så otroligt synd om dem som blir kvar här som tvingas genomgå ett så enormt sorgearbete. Det är tungt och tar tid att ta sig igenom. Mina tankar och böner går till min "meditationsvän" med hopp om styrka och tillit. Jag hoppas att vi andra kan ta lite lättare på livet i fortsättningen och ÄLSKA för kärleken är det enda som betyder något. Älska dig själv, älska din nästa, älska blomman på ängen och molnen på himlen. Se det lilla i det stora och det stora i det lilla och förstå att livet är här och nu!

    tisdag 20 juli 2010

    Att gå på loppis

    Jag kom just tillbaka från mitt regelbundna besök hos en av de lokala loppisarna. Jag har hyrt en plats där på obestämd tid och där säljer jag överlopps prylar. Vi har ganska mycket grejer, min sambo och jag. För mycket pga. att vi slagit ihop två hushåll till ett. I dagens läge har säkert de flesta människor för mycket grejer och det är bra att med jämna mellanrum gå igenom garderober och andra gömmor för att rensa ut sådant man inte behöver. Detta för att goda energier skall kunna flöda fritt i hemmet. Med jämna mellanrum låter jag mig inspireras av Karen Kingston som är Feng Shui konsult. Hennes lilla bok Rensa i röran kan faktiskt förändra människors liv. Jag rekommenderar den varmt! Att sälja eller att gå på loppis är kul. Många ser det som ett sommarnöje liksom att springa på auktioner. Det är faktiskt så att man kan syssla med det året runt, hela tiden. Det är en god gärning. För miljön, för världen och för dig själv. Det som är skräp för någon kan vara en skatt för någon annan. När du köper sådant som någon annan tänkt slänga sparar man både regnskog och sopberg.





    måndag 19 juli 2010

    Ökat intresse för att odla själv

    Jag är på väg ut för att vattna mina odlingar. Det är en skön syssla på kvällen. Jag brukar vattna och gödsla och prata lite med växterna. Så plockar jag om dem rätt mycket. Tar bort vissna blad och sånt.

    Det är med stor förtjusning jag har märkt att intresset för att odla grönsaker och blommor har ökat markant. Det finns säkert fler orsaker till det. Dels så vet man hur och var man odlat och behöver inte ifrågasätta grödans ursprung. Så sparar man pengar. Man får något trevligt att pyssla med. Att odla ökar vår förståelse för allt levande och gör våra band till Moder Jord starkare. Det behöver inte vara stor odlingsareal eller märkvärdiga anläggningar alls. Odling i krukor på balkongen fungerar utmärkt. Har man ingen balkong kan man odla i ett fönster i stil med Windowfarms. Det har blivit väldigt populärt att odla egna grödor även i storstäder och bland hotell och restauranger. T.ex. Restaurang Savoy odlar ekologiskt uppe på taket i Helsingfors.

    Jag odlar mest olika sorters sallat och örter som plocksallat, ekblads-, romaine-, röd Salanova, rucola, frisée och Lollo Rosso. Oregano är min favoritört som jag använder i det mesta. Så odlar jag timjan, gräslök, persilja, dill och koriander. Basilika har jag inte varit så förtjust i men efter ett besök hos de ekologiska odlarna Juholan Puutarha i Svartå blev jag så inspirerad att jag beslöt mig för att prova. Basilikan växer och frodas och doftar jätte gott. Jag har 6 olika sorter. Jag har använt den i sallad men för övrigt är jag lite dålig på användningsområden. Har ni tips så får ni gärna dela med er :)

    Här börjar min blogg

    Jag som var så säker på att blogga, det var något jag aldrig skulle göra. Man skall aldrig säga aldrig. Jag började lite smått på Facebook och på den vägen är det nu. Jag har fått mer smak för skrivandet och bra är väl det!

    Bloggen kommer att handla om mitt liv och det som ligger mitt hjärta närmast. Jag hoppas kunna sprida lite kunskap längs vägen och uppmärksamma läsarna på viktiga frågor som Jorden, naturen, ekologi, mat, personlig utveckling och annat intressant. Ibland kan det handla om livets stora frågor och andra gånger om små men viktiga ting som t.ex. en nyutslagen blomma.

    Jag har åsikter om det mesta, det har jag alltid haft. Jag är också intresserad av vad du tycker, så kommentera gärna både layout och inlägg.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...