Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 31 augusti 2010

Användbar olivtvål


Man har klätt sig fin och hinner bara ta första tuggorna på middagsbjudningen och vips har man fått en fläck på blusen... Känner ni igen er? Under åren har jag prövat alla möjliga fläckborttagningsmedel, det ena mer giftigt än det andra.  Av en vän fick jag tipset att testa olivtvål. Jag trodde faktiskt inte att det skulle vara så bra, men olivtvål tar bort det mesta i fläckväg. Dessutom fungerar den mycket bra miljömässigt.
Man gnuggar in lite uppblött olivtvål i tyget innan man blöter plagget. Gnugga och skölj ur ett par gånger, på med lite extra tvål och in i maskinen. Till bär-, olje- och sotfläckar ska man använda så hett vatten som möjligt. Till choklad, rödvin och blod använder man kallt vatten. Den går bra att använda även på känsliga material som t.ex. siden.

Olivtvål kan man köpa lite överallt och den kostar inte mycket och är dessutom dryg. Det viktiga är, som med allt annat, att kontrollera att den är en ekologisk produkt. Tvålen är också väldigt bra att tvätta sig med, den är ju världens äldsta skönhetsmedel. Den fungerar återfettande och vårdande för torr och känslig hud t.ex. hårbotten och eftersom tvålen är väldigt mild passar den också bra till barnen och husdjuren. Den finns att få både naturell och med lite doft av t.ex. lavendel, citron eller rosor. Olivtvålen är en vacker inrednings-detalj i badrummet och en perfekt present att ge bort!









måndag 30 augusti 2010

Den EKOLOGISKA vardagen

Häromdagen funderade jag på hur mycket och hur ofta jag använder någon produkt som är ekologisk och hur stor del av det som används i vårt hushåll som är ekologiskt. Jag hade ingen helhetsbild av situationen så därför började jag skriva en lista. Jag är rätt så nöjd nu när jag har sammanställt den. Ingenting är så bra att det inte kan bli bättre men jag tror i alla fall att jag lever mera ekologiskt än "medel Svensson" eller "keski Virtanen". Listan hittar du när du klickar här och sedan går längre ner på sidan. 

Hur ser din ekologiska vardag ut? Berätta gärna!

            









söndag 29 augusti 2010

Life is Beautiful

Ta en stund och titta på vår Planet genom denna underbart vackra video
Tillåt dig att lugnt lyssna på musiken och se det vackra i varje bild.


Ha en bra dag :)









lördag 28 augusti 2010

Ut med det gamla och in med det nya

I en del av huset lever vi nu som på en byggplats. Till all lycka så har vi kunnat avgränsa så att vardagen löper relativt bra i kök, vardagsrum och sovrum. Min sambo håller på och grundrenoverar wc, badrum och bastu. Jag slipar panelväggarna i trappuppgången. De skall omvandlas från patinerad 80-tals furu till en varm gräddvit färg :) Så målar jag också panel till ytterväggen. Hela huset skall målas om nästa sommar men en del av ytterpanelen byts ut redan nu i samband med att badrumsfönstren har bytts ut. Detta är ett stort projekt vi håller på med och ibland misströstar jag men så fort man ser lite resultat så känns det så roligt igen. Ut med gammal, stagnerad energi och in med fräscha, nya färger och former. Yes :)



Ny panel till ytterväggen   Foto: My Green Blog - Pia




Gamla wc stolen - nu ett rosa minne... Foto: My Green Blog - Pia





fredag 27 augusti 2010

Fantastiska kristaller i Moder Jord

Kristallgrottan Cueva de Los Cristales finns på 300 meters djup i Naica-gruvan i Chihuahua, Mexiko. Den upptäcktes i misstag år 2000 när gruvarbetare i Naica silvergruva tog sig igenom en bergvägg och då fick syn på kristallerna . 
Kristallerna är av mineralet ”Selenit” som är detsamma som gips. De fantastiska kristallerna bildades för omkring 500 000 år sedan genom att magma från en intilliggande vulkan hettade upp vattnet i grottan. Det blev då mättat på mineralsalter, däribland kalciumsulfat. När temperaturen så småningom sjönk (mycket långsamt), fälldes kalciumsulfaten ut i fast form, som kristaller. Och eftersom det fanns så mycket kalciumsulfat, blev kristallerna också så enorma.
Förhållandena i grottan är påfrestande för människan pga. att temperaturen är runt 50 grader och luftfuktigheten är så gott som 100 %. Man kan vistas där max 10 minuter utan skyddsutrustning.  
De längsta kristallerna är runt 10 meter långa och den brittiske professorn Iain Stewart beskriver känslan i grottan såhär: "Despite all the dangers, my overwhelming memory is the sheer beauty of the place. It's such a glorious place, it's like being in a modern art exhibit".


We can be sure that there will be discoveries even more spectacular than Naica
Professor Iain Stewart









torsdag 26 augusti 2010

Uppdatering av bloggen

Bloggen visas inte rätt i alla webbläsare. Brister i visningen finns i Safari och Google Chrome. Därför är jag tvungen att byta design och det kan ta ett tag medan jag testar att få optimal visning av sidan. Så, gott folk, hav tålamod! 
Tack :)

Kommentera gärna! Hur ser det ut nu? Är det läsbart?






onsdag 25 augusti 2010

Bonusbarnets smoothie-efterrätt

För 4 personer använde vi:
2 bananer
2 dl vita vinbär + några svarta vinbär  :(   uh, surt sade barnet
2 dl frysta jordgubbar 
1/2 Galia melon
naturell yoghurt
2 dl vaniljglass


Foto: My Green Blog - Pia





Caroline Myss besöker Finland


myssDen världskända, amerikanska Bestseller-författaren och mystikern 
Caroline Myss 
kommer till Finland under sin Europaturné
Hon kommer att presentera sitt senaste verk 
Defy Gravity - Healing Beyond the Bounds of Reason
den 16.9.2010
kl. 17.30 – 20.30,
Valkoinen Sali, Alexandersgatan 16-18, Helsingfors.
De flesta av hennes böcker har översatts till både svenska och finska.
Biljetter:
45 euro. Försäljning www.lippu.fi  och R-Kiosker. Händelse nr. 22658.










tisdag 24 augusti 2010

Äkta ekologiskt vaniljpulver

Vanilla planifolia är en art i växtfamiljen orkidéer. Släktet Vanilla omfattar ca. 110 tropiska arter av klättrande orkidéer, de klättrar med hjälp av luftrötter utefter trädstammar. De tre vanligast förekommande är Bourbon, Tahiti och Pompona.

Vanilj är enligt min mening en gudomlig krydda. Blomman är underbart vacker och doften och smaken förförande. Länge har vi använt vaniljsocker och vaniljstång i efterrätter och bakverk men vaniljens smak passar fenomenalt till andra rätter också. Den har en egenskap som gör att den plockar fram den naturliga sötman i andra livsmedel.

Jag har redan i många år använt Äkta ekologiskt vaniljpulver som jag köpt i Sverige och i hälsokostaffären Liv&Lust hälsokost på Åland. Det har också varit en populär present att ge bort som uppskattats av släkt och vänner. Jag har på Internet märkt att det råder ovisshet om vad som åsyftas när det i många matrecept står vaniljpulver. Jag har inte heller sett den produkten som jag är van att använda på butikshyllorna i Finland. Nu har jag gjort lite efterforskning och kan konstatera att det finns flere olika vaniljpulver också i Finland. Många ekologiska nätbutiker saluför åtminstone något märke. Observera att priserna varierar mycket. Här är länkar till några nätbutiker, den första saluför min favorit och har det bästa priset:


Länkar:















Coffee in glass on table, close-up




måndag 23 augusti 2010

Upplev James F. Twyman

som är en internationellt känd bästsäljande författare som har gett ut tolv böcker. Han är också filmmakare, regissör och internationellt hyllad fredstrubadur som rest till krigshärjade länder och samlat miljoner människor till gemensam bön för att kriser i världen ska lösas på ett positivt sätt.
Nu kommer han till Finland. Det är något av en dröm för mig att få träffa honom. Jag har följt hans hemsida i många år. Sedan jag första gången läste en av hans böcker har jag vetat att han är något väldigt speciellt. Han har fått vara med om fantastiska saker i sitt liv. Jag är mycket tacksam för att få denna möjlighet att uppleva hans föreläsning personligen och har nu investerat i en biljett  :)

Läs mera om James på hans egen hemsida.

Under sitt besök i Finland kommer han att finnas den 11 - 12.9.2010 på mässan
Tietoinen valinta - Henkisen Hyvinvoinnin Messut i Järvenpää. Mässans hemsida här.


James uppträder den 11.9. kl. 14.30 - 15.30 och spelar musik tillsammans med Girilal Baars.
 
Den 12.9. föreläser han och håller workshop på mässan
Ämne: The Moses Code/Mosekoden. Tillfället tolkas till finska.
Biljetter: www.lippu.fi,  telefon 0600 900 900 (1,75 €/min+). Tillfälle nr. 23193.

 
Därutöver föreläser han den 13.9. kl. 17.30 - 20.30 i Balders sal, Alexandersgatan 12, Helsingfors. 
Ämne: The Proof/Beviset. Tillfället tolkas till finska. 
Biljetter 45 euro, beställ på förhand: leena.sarkkinen(at)tietoinenvalinta.com.



 



 

söndag 22 augusti 2010

Miljöbomb - plastpartiklar i världshaven


Jag vaknade av denna kalldusch vid frukostbordet i morse. Hufvudstadsbladet skriver om att forskarna misstänker att plast löser upp sig och sprids i näringskedjan. Det är frågan om mikroskopiska plastpartiklar. Deras inverkan, om de upplöses, känner man ännu inte till. Det man vet är att t.ex. mjällschampo som innehåller ämnen som dödar jästsvamp kan inverka på fortplantningen hos en del havslevande djur skriver Sonja Hellman i Hufvudstadsbladet.
Det är alltså känt att det flyter omkring stora öar av plast i världshaven. Svenska forskare har nu kommit underfund med att det finns betydligt mer mikroskopiska plastartiklar i Östersjön och Bottenviken än man tidigare vetat om och att forskningsmetoderna behöver utvecklas först för att vi skall kunna bli bättre på att ta hand om vårt avfall. Fortfarande vet forskningen för lite om kemikaliers inverkan på miljön skriver Hufvudstadsbladet.
Jag undrar just om vi har tid och resurser för all denna forskning? Tiden börjar bli knapp och vi måste agera. Vi vill ju kunna äta fisk, simma i havet och sitta på stranden eller i en båt och njuta av att bara titta ut mot horisonten. Det är kanske inte så självklart att vi kan göra det så länge mera. 





Pal Dan Gum för god hälsa

Att ha ett bra liv är ett val. Lever du ett bra liv och känner du dig frisk och full av energi?  Även en liten känsla av obalans i kropp eller själ som beror på obearbetad stress kan blockera energiflödet i kroppen eller själen. Människans kropp är vid liv tack vare den energi vi har tillgång till. Varför inte se till att du har tillgång till så mycket energi som möjligt?
Det finns en serie Qi Gong rörelser som kallas Pal Dan Gum eller "De 8 silkesrörelserna" som i tusentals år har använts i Kina och Korea för att uppehålla en god hälsa och för att bota sjukdom. Vem som helst som kan undvara 5 - 10 minuter per dag för att förbättra sin hälsa och för ett utökat medvetande, kan utöva dessa rörelser.  
Jag kan av egen erfarenhet säga att det gör enorm skillnad att börja sin dag med dessa rörelser. Det är underbart att stå barfota, i tystnad och helt fokusera på rörelsen och sin egen andning. Dagen börjar på bästa sätt och övningen bidrar till en behaglig känsla av närvaro och flöde.




lördag 21 augusti 2010

Blommor från en kär person

Häromdagen fick jag denna underbara blombukett i present. Jag hade ingen bemärkelsedag utan personen som gav den ville helt enkelt bara ge den till mig från hjärtat. Tack!
Det är underbart att få en sådan trevlig överraskning. Vi borde överraska varandra och visa uppskattning för våra medmänniskor mycket oftare. Dessutom är det härligt att få pryda sitt hem med något så vackert. Fräscha blommor sprider så god energi i hemmet.

Foto: My Green Blog - Pia





fredag 20 augusti 2010

Omelett med jättelök, pepperoni och cheddarost

För 1 person vispar du ihop 2 ägg, kryddar med vitpeppar och salt från kvarn och slutligen vispar du i 2 msk kallt vatten. Värm en liten stekpanna och smält 2 tsk kokosolja i den. Fräs snabbt jättelök och tillsätt sedan omelettsmeten. Sänk värmen något och lägg skivor av pepperoni jämnt fördelat över omeletten. När det mesta stelnat viker du omeletten dubbel men låter den vara kvar i pannan en stund till. Krydda med herbamare och lägg cheddarost över och låt smälta. Jag lade omeletten på ett fat, klippte över persilja och serverade med lite avokadoolja och tomatskivor.

Foto: My Green Blog - Pia



torsdag 19 augusti 2010

Vilka kemikalier har du i ditt blod?

Det kan vara bra för var och en att ta sig en funderare på vad man egentligen äter, vad man  använder använder för produkter på sin kropp och vad vi alla indirekt utsätts för från omgivningen utan att vi kanske egentligen är medvetna om det. Det kan också vara bra att fundera på vilket arv vi lämnar till våra barn.
I dokumentärfilmen Underkastelsen använder Stefan Jarl  chockeffekter för att försöka påverka människors beteenden. Filmen hade premiär den fredagen den 23 april 2010. Stefan Jarl menar att han med åren förstått hur benägna vi människor är att underkasta oss andra människors villkor ända från det vi är små och att vi underkastar oss vad som helst för ett bekvämare liv. Utan att ifrågasätta saker underkastar vi oss och det är de kommersiella verksamheterna i samhället snabba att utnyttja. Filmen handlar om de 100 000 kemikalier vi dagligen utsätts för, vad vi har dem till och vad de gör med oss och vår hälsa. För att ta reda på detta låter dokumentärfilmaren själv bland annat undersöka vilka kemikalier som åker omkring i hans eget blod.
Jag hoppas verkligen att filmen gagnar samhällsutvecklingen och att den fått tillräcklig spridning och att den inte försvinner och bara bortförklaras av experter. Själv har jag inte uppmärksammat den tidigare så nu sprider jag budskapet vidare direkt. Tag gärna del av dessa länkar, ett klipp till filmens hemsida och två andra klipp. 

















Smoothie: banan, vita vinbär och hallon

Dagens smoothie för 2 personer:
1 dl kokosmjölk
1 banan
1 dl vita vinbär

3 dl frusna hallon



Foto: My Green Blog - Pia



onsdag 18 augusti 2010

Affirmera mera

Tankens kraft är stark. Allt du tänker påverkar ditt liv och din framtid. En affirmation är en positiv instruktion som kan hjälpa dig att skapa det du vill vara, göra, känna, uttrycka eller uppleva i ditt liv. Man kan se den som ett verktyg och möjlighet till en positivare livsinställning. Du kan byta negativa tankemönster mot positiva och komma in på helt nya spår i ditt liv. Du kan nå dina drömmars mål! 

Om du vill kan du låta en viss affirmation följa dig under dagen och låta den hjälpa dig att förändra dina tankar om dig själv. Här följer några exempel på affirmationer:

  • Jag är glad och lätt om hjärtat
  • Jag är stark och frisk
  • Jag känner mig fri som en fågel
  • Jag är harmonisk och i balans
  • Jag är värd all kärlek och lycka


Listan skulle kunna göras hur lång som helst. Allting är möjligt, det är bara du själv som sätter gränserna. Det som är viktigt att komma ihåg när du formulerar en affirmation är att den behöver vara i nutid och positivt formulerad. Så gäller det att tro på det du affirmerar och känna i kropp och själ att det verkligen är så. Du kan skriva eller tänka eller uttala affirmationen. Du kan klistra upp små lappar på olika ställen för att påminna dig om den. T.ex. på badrumsspegeln och kylskåpet och innanför ytterdörren och på cykeln. När du sedan upprepat affirmationen ofta och med känsla så kommer du att inse att det är ju så det är eller märka att det blivit så :) Att du faktiskt kan påverka ditt liv och själv välja riktning.
Lycka till!




Min blogg är populär och toppar blogglistorna!


Hot air balloon regatta





Min blogg visas inte korrekt i alla webbläsare just nu

Jag beklagar eventulla störningar i bloggen för tillfället. 

Problemen började på kvällen tisdagen den 17 augusti och är värst i Google Chrome och mindre i Internet Explorer.
Bäst visas bloggen just nu i Mozilla Firefox. Jag beklagar verkligen motgångarna. Jag har varit i kontakt med Google men jag har ingen aning om hur länge det tar att få svar därifrån och jag har ingen möjlighet att själv spåra problemet så vi tvingas att stå ut med detta för tillfället . 
Jag kan bara be er att använda Firefox så länge. Tack för ert tålamod :)

Andra bloggare: lämna gärna en kommentar om ni har haft liknande problem.




tisdag 17 augusti 2010

Instämmer med Sanna Ehdin om snabbmaten - detta är alarmerande!



För att budskapet om detta snedvridna tänk skall spridas vidare har jag enligt skribentens tillåtelse och önskemål nedan kopierat detta inlägg direkt från Sanna Ehdins blogg: 


BigMac + Statiner

En BigMac måltid ska inkludera en statintablett föreslår en grupp engelska läkare och statliga hälsoexperter i kommande numret av den publikationen The American Journal of Cardiology! Kan det bli sjukare än så?! 
Statiner är kolesterolsänkande medel… De är storsäljare i kölvattnet på den påhittade hypotesen om kolesterols farlighet - när det är främst sockermaten och de härdade fetter som ger blod- och hjärtkärlsjukdomar. För att de skapar ständig inflammation i blodkärlen och näringsbrister i kroppen.
Så läkemedelsindustrin (och köpta läkare) får feta fickor (pengar) och människorna får feta blodkärl… genialiskt eller hur?!
Då kan de ju samtidigt ge en anti-depressiv tablett för en studie visade att de som åt skräpmat på bara fem år löpte 58 % större risk att bli deprimerade än de som åt en nyttigare diet (med mycket frukt, grönsaker och fisk). De som åt den nyttiga kosten hade 26 procent lägre risk att drabbas av depression än de med den onyttiga (processade livsmedel med mycket socker och friterat) (publ i  British journal of psychiatry).
Det som är bra är dock att läkarna menar att snabbmaten ska förses men en varningsskrift om att maten kan ge cancer och hjärtkärlsjukdom… precis som cigarettpaket har nu. Men skräpmat är ju vetenskapligt visat att det är lika beroendeframkallande som heroin - man slutar inte för en liten text…
Sprid gärna detta vidare!
ref: The American Journal of Cardiology, Volume 106, Issue 4, 15 August 2010, Pages 587-592

Smoothie: Galia melon, persika, banan och vita vinbär

Man tager vad man haver. Dagens smoothie för 2 personer:
1 dl kokosmjölk
1 banan
1/2 Galia melon
1 persika
2 dl vita vinbär
2 msk linfrö
lite pressad citron
Foto: My Green Blog - Pia







måndag 16 augusti 2010

Våga drömma högt

Vad har du för drömmar?
Tillhör du dem som inte riktigt vågar drömma eller är du rädd för att bli besviken?
Kanske du är en ständig drömmare, en sådan som låter drömmarna segla förbi och inte riktigt vågar ta fasta på dem?
Den som drömmer om lite får också lite, så våga börja drömma och sätta upp de stora målen.
Skriv ner vad du drömmer om och våga vara så detaljerad som möjligt. Du behöver vara det för att kunna dra till dig just det du önskar dig. Du får också själv större klarhet i vad du vill ha och riktar din energi mot det. Ju tydligare du är desto lättare är det att få det du vill ha.
Om du t.ex. önskar dig en hund så kanske du får vilken hund som helst. Önskar du dig en hundvalp av rasen labrador med god fysik och härligt lynne så får du med större sannolikhet det du vill ha. 
Så var tydlig i det du önskar dig!
När skall du börja förverkliga dina drömmar? I morgon, om ett år, om tio år? Varför vänta? Det är nu du skapar din framtid.
Dröm högt och stort för inget är omöjligt. Det är du själv som sätter gränserna!






"Dröj inte med att beundra körsbärsträdets blom
- en stormvind kan rycka bort dem under natten"
- JAPANSKT ORDSPRÅK -

Women lie in the grass along the Potomac River as the cherry blossoms are in full bloom in Washington on April 3, 2010. UPI/Alexis C. Glenn Photo via Newscom


söndag 15 augusti 2010

Fynd: Glutenfritt bröd - Vuohelan Herkku

Jag gjorde ett fynd häromdagen. Handlade hos Prisma och vandrade mellan brödhyllorna i jakt på bröd åt min sambo. Mitt i allt fick jag syn på något som sannerligen fångade mitt intresse. Det var färskt glutenfritt bröd. Jag är så van vid att allt glutenfritt bröd finns i frysdisken att jag inte ens tittat i färskbrödshyllorna de senaste åren. Jag har ganska långt slutat äta bröd men i sanningens namn måste jag säga att det var gott att smaka en färsk fralla. Nu har jag testat 3 sorter (Hapan ohut revitty, Tattarisämpylä och Juusto-tattis sämpylä) och kan varmt rekommendera dessa produkter. Företaget heter alltså Vuohelan Herkku och deras hemsida är: www.vuohelanherkku.fi. De valdes till årets glutenfria företag 2010 av Celiakiförbundet i Finland.  Deras bröd är bakat på bovetemjöl, rismjöl och/eller havre. De har också ett produktmärke Farina i vars produktutbud finns glutenfritt mjöl och annat för att baka själv.
Det som är synd är att deras färdiga produkter innehåller socker, farinsocker eller sirap. Jag har nu skrivit till dem för att ta reda på om de har sockerfria produkter och varför de använder socker i sina produkter.
I Finland saluförs produkterna av S-kedjan och K-affärerna samt Stockmanns varuhus. Återförsäljarna finns på företagets hemsida men på Åland hittade jag ingen återförsäljare så ni får väl be t.ex. Kantarellen att ordna det.
Idag rostade jag en Juusto-Tattis fralla och bredde på av min egen Pesto Verde till frukost. Mums!

Foto: Vuohelan Herkku - Tattarisämpylä/Bovetesemla






Avokadoolja - en trevlig bekantskap


Häromdagen gjorde jag en ny bekantskap. Nu undrar jag hur jag har klarat mig utan den såhär länge? Avokadooljan med sin mjuka och rika smak bjuder på en helt ny smak-upplevelse. Den har på kort tid erövrat hela jordklotet. I Finland har både S-kedjan och K-affärerna samt Stockmanns varuhus tagit in Olivado Limiteds kallpressade avokadoolja i sitt sortiment. I Sverige finns den att köpa på Coop och ICA.  
För oss nordbor är avokadooljan som solsken på flaska för att den innehåller mycket E-vitamin.
Det är vissa saker som är bra att tänka på när man handlar matolja:

  •  Köp aldrig en olja som är tappad på en klar glasflaska eller en plastflaska. Oljan förstörs av ljus, värme och syre som tränger genom plasten.
  • Även om priset är något högre ska man ändå välja en kallpressad, extra virgin oil. I den finns alla goda mikroingredienser kvar.
  • Om man köper en billig olja innehåller den kemikalier och har hettats upp under tillverkningsprocessen. 

Avokadololjan har en mildare smak än olivolja. Även barn gillar smaken och det är bra eftersom avokadooljan innehåller omega 6-fettsyra som är viktig för växande barn.
Omega 6-fettsyra är något som kroppen behöver men som den inte kan syntetisera själv. Avokadooljan innehåller inte heller kolesterol eller transfetter. 
Den har samma användningsområden som andra matoljor samtidigt som den framhäver råvarornas naturliga smaker. Avokadooljan passar lika bra till såväl kött och grönsaker som till fisk och skaldjur, kalla som varma rätter. Tillsätt oljan i dressingar, i marinader, att doppa bröd i eller ringla den över pastan eller salladen. Den kan också med fördel användas i smoothies för en fylligare och rikare smak. Kallpressad avokadoolja tål höga temperaturer, som vid grillning, utan att dess smak ändras eller att smaken på råvarorna ändras under tillagningen. Den passar också bra i marinader eftersom den tål en upphettning på 255° C, vilket är mycket högre än andra matoljor (olivolja bör exempelvis inte hettas över 190° C). Dess höga stekpunkt gör att den är idealiskt när man till exempel steker/grillar kött eller wokar grönsaker.





lördag 14 augusti 2010

Pesto Verde från egen basilika

Jag är helt lyrisk ikäll! Första gången i mitt liv har jag lagat egen pesto och det av basilika som jag odlat själv. Den blev sanslöst god - godare än någon pesto jag smakat tidigare. Egentligen har jag trott att jag inte tycker så värst mycket om pesto. Kanske det är så att jag har lyckats bli serverad någon dålig sort eller ofräsch vara. Från och med nu kan jag säga att jag älskar pesto :) och det kan ju inte bli annat än gott av de råvaror som ingår. Pesto passar bra som pålägg, till fisk, kött eller fågel, som dipp till grönsaker och naturligtvis till pasta. 


Klicka här för receptet på Klassisk Pesto Verde. Hoppas att ni gillar receptet!


Foto: My Green Blog - Pia





fredag 13 augusti 2010

Nyfiken på: intenSati

Jag är jättenyfiken på en ny motionsmetod som är utvecklad av Patricia Moreno från New York och kallas intenSati. Namnets "inten" kommer från intention och  "sati" betyder mindfulness. Det handlar om att träna sig att bibehålla fokus på det man vill åstadkomma i livet i stället för att klaga på det som är fel eller inte fungerar.
Om någon av mina läsare hör att metoden har kommit till denna sidan av Atlanten så var snäll och kommentera och likaså om ni har fått pröva på.


http://www.satilife.com/





torsdag 12 augusti 2010

Extraordinär begåvning - Jackie Evancho

Alla har vi begåvning. Frågan är hur vi bär vår begåvning, hur vi använder den. Är begåvning något vi föds med eller handlar det om uppmuntrande och stärkande under uppväxten? Man brukar göra en uppdelning av talang och begåvning. Medan begåvning är den biologiskt ärvda potentialen, så är talang den utvecklade skickligheten som grundar sig i den biologiska potentialen. För att utveckla talangen krävs en gynnsam miljö och massor av övning. En särbegåvning i sin tur behöver man inte fundera på om det är en talang. 
En särbegåvning sticker ut ur mängden som denna lilla flicka och hennes stora röst. Jag och hela världen häpnar. God Bless You Jackie!




onsdag 11 augusti 2010

Hirs är nyttigt

Hirs är nyttigt och naturligt fritt från gluten. Det är ett grovt och storvuxet, ettårigt gräs. Det växer enstaka eller i glesa tuvor. Hirskornet har en sammansättning som liknar vetets och fetthalten är ungefär som hos havre. Det som skiljer hirsen från de andra sädesslagen är det höga innehållet av mineraler. Det är rikt på järn, kisel, magnesium, zink, fluor, kalcium och kalium. Det är bland de äldsta sädeslagen och tros ha uppstått i Ostasien i det som idag är Kina. Idag odlas hirs över hela världen och finns också ställvis vildväxande. Länge var det ett viktigt baslivsmedel i Europa men glömdes bort när potatisen kom i början av 1800-talet. Andra användnings-områden är kreatursfoder och fågelfrö.

Hirsflingor är den vanligaste användningen av hirs idag. De framställs av hirs som skalas genom ångning och valsning. Hirsflingorna är goda som gröt, i müsli, i vegetariska biffar och i bakverk tillsammans med mjöl av andra sädeslag.

Läs grötreceptet här.





Foto: My Green Blog - Pia



tisdag 10 augusti 2010

Den nyttiga grönsaken - Vitkål

Medan jag var borta och mediterade blev jag upplyst inte minst om nyttig mat. Jag har fått njuta av otroligt god, ekologisk, vegetarisk mat som tillverkades med kärlek. Därför påbörjar jag nu en serie inlägg som tangerar mina erfarenheter förra veckan :)


Kålen är både billig och nyttig och borde ingå i vår kost året om. Det är riktigt supernyttig mat. Kål innehåller massor med näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter och är bra för immunförsvaret. Den innehåller också mycket fibrer som är viktiga för mag- och tarmfunktioner. Kål anses ha en renande effekt på levern och saften en välgörande effekt vid magkatarr och magsår. Vitkålen är väldigt bra för bakteriefloran i tarmarna för att den innehåller mycket nyttobakterier, så kallad probiotika.


Vitkålen kom till Europa med romarna och förekom i Norden redan på medeltiden men de tidigaste vitkålssorterna bildade inte egentliga huvuden. De kompakta, runda kålhuvuden som vi odlar idag kom hit först på 1600-talet. 


Vitkålen är användbar och kan varieras i det oändliga. Den används som råkost och i bl.a. kåldolmar, kålpudding, kållåda och kålsoppa. Den passar också bra i wok, stuvning och gratäng.


Jag lagade vitkål och köttfärs idag. Synnerligen enkelt och jättegott! Läs receptet här
Där finns även andra vitkålsrecept och fler kommer vartefter.




Close-up of a sliced cabbage




söndag 1 augusti 2010

Nu åker jag på meditationsretreat

Nu publicerar jag inget på en vecka för jag åker på meditationsretreat. Ni får fördjupa er i mina tidigare inlägg under tiden. Jag hoppas på att kunna delge inspirerande läsning och nya intryck när jag är tillbaka.
Jag undrar om jag riktigt vet vad jag ger mig in på. Fast det kan jag ju inte veta på förhand men "kontrollfreaken" i mig vill veta det för att bibehålla kontrollen. Vi människor har lite svårt att förstå att vi inte kan kontrollera allt hela tiden.  Det är när vi utmanar oss själva och våra egon som vi växer som människor. Jag utmanar mig själv nu och gör det i en hel vecka. 


Tänk er denna situation: ingen mobiltelefon, ingen dator, ingen tv, inga böcker eller tidningar, ingen radio eller musik överhuvudtaget, inga korsord eller sudoku. Hm... det i sig får mig nästan att bli panikslagen. Man pratar inte heller, endast under vissa tider på dygnet. De andra deltagarna är helt främmande personer och jag har ingen med mig att hålla i handen. Sen skall jag dela sovrum också med "någon" eller "några" okända.


Hur som helst så har jag beslutat mig för att ha tillit till att allt kommer att gå bra och att allt är precis som det skall vara. Det kommer att bli en kärleksfull upplevelse. Jag tror också att det kommer att vara mycket givande att utbyta erfarenheter inom gruppen. Jag hoppas genom denna självutmaning att utvecklas som människa och komma tillbaka lugnare, positivare, mera klarsynt och med ett utvidgat medvetande. Hej så länge!




Young couple sleeping on lounge chairs




Live your truth


For every person who might reject you if you live your truth, there are ten others who will embrace you and welcome you home.
Marianne Williamson

Söndagsfrukost

Smoothie för 2 personer:
~3 dl naturell yoghurt
2 äpplen
1 dl frusna hallon
1 banan
2 msk kokosolja
2 msk linfrö
kanel enligt smak


så åt vi också:
1 kokt ägg var med Herbamare på
och lite kaffe :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...