Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 31 maj 2011

Tysk effektivitet banar väg i kärnkraftsfråga

Tyskland har meddelat att landet avvecklar kärnkraften före år 2022. Alla kärnkraftverk skall vara stängda då. De reaktorer som stängdes efter olyckan i Fukushima skall inte startas upp på nytt. För närvarande  finns det 17 reaktorer i Tyskland. Detta meddelade Tysklands miljöminister Norbert Röttgen efter ett möte som avslutades under natten mot måndag. 

Jag måste säga att detta är en synnerligen intressant utveckling och med snabbare ryck än man kunnat ana. Det blir intressant att se vad som händer nu. Hur kommer detta att påverka andra länders beslut och hur kommer Tyskland att lösa energiförsörjningen framöver? Är den tyska staten verkligen tillräckligt förberedd för att inleda ett så massivt skifte till förnyelsebara energialternativ?


torsdag 26 maj 2011

Om Namah Shivaya - Music for a Peaceful Planet


This is the beautiful traditional chant, Om Namah Shivaya, from the album by IndiaJiva, "Om Spiritus - Music for a Peaceful Planet'.
Visuals by Vicki Hansen, photographs by Ulli Hansen. 


måndag 23 maj 2011

I Kapten Corellis fotspår

Sommaren 2000 spelades filmen Kapten Corellis mandolin in på ön Kefalonia i Grekland. Man beslöt att filmatiseringen av boken skall ske i ursprunglig omgivning pga. att det skulle vara mycket svårt att hitta eller skapa ett annat ställe med samma unika skönhet och natur som samtidigt är tillräckligt lugnt hela sommaren för att kunna genomföra inspelningarna.
Många säger att boken är bättre än filmen. Jag har inte läst boken men däremot sett filmen och kan verkligen rekommendera den. Jag gillar skådespelarna i denna film och så kommer jag ihåg att vyerna är speciellt vackra och det kan ju ha att göra med att jag av någon orsak har en speciell kärlek för den grekiska övärlden.
 
 Tidigare har jag varit till Rhodos, Kreta, Thassos och Zakynthos. Och i sommar är vi då alltså på väg till Kefalonia. Försökte förgäves få ihop en resa till någon av öarna i Cykladerna först men det blev inte så. Det är säkert någon mening med att det blir Kefalonia. Vi kommer att stanna där två veckor i juli. Vi vill vila, njuta av bra läsning, stillhet, utsikt, solnedgång, höra vågorna skvalpa mot stranden, sand mellan tårna, bara vara, långa stunder i havet, simma, guppa omkring på simmadrassen. Men också vara aktiva och se oss omkring och hitta våra favoritplatser på ön, kanske också ta en båttur till något närbeläget ställe.
Det som är härligt med att resa är att man egentligen reser tre gånger. Före den egentliga resan då man ser fram emot det, längtar och planerar. Sedan den egentliga resan och efter det den tredje gången då man smälter intryck och upplevelser och det man varit med om, tittar på bilder och berättar om resan. Det jag redan nu vet med säkerhet är att det kommer att bli fantastiskt underbart!1. Grekiska fastlandet - Sterea Ellada, Athen, Mount Athos

2. Peloponnesos

3. Kreta - Chania, Rethymnon, Iraklion, Lasithi

4. Joniska öarna - Kefalonia, Korfu, Ithaka, Kythira, Lefkas, Paxi

5. Saroniska öarna - Egina, Agistri, Hydra, Spetses

6. Evia

7. Sporadiska öarna - Skiathos, Skopelos, Skyros, Alonissos

8. Östegeiska öarna - Chios, Furni, Ikaria, Lesvos, Limnos, Samos, Samothrake, Thassos

9. Cykladerna - Amorgos, Anafi, Andros, Delos, Folegandros, Ios, Kimolos, Kythnos,    Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sikinos, Syros, Tinos

10. Dodekanissos - Astypalea, Chalki, Kalymnos, Karpathos, Kassos, Kastelorizo, Kos, Leros, Lipsi, Nissyros, Patmos, Rhodos, Symi,Tilos 

söndag 22 maj 2011

Jukka Poika - Mielihyvää


Detta är för mig en ny bekantskap inom musiken i Finland. Jag fick tipset via en intervju där ishockeyspelaren Mikael Granlund berättade att denna låt hör till hans och lagkamraternas favoriter. Jag tycker att det är en positiv överraskning och att låten passar speciellt bra nu när sommaren är här.


 
 

Mielihyvää

(Kerto)
Mä haluun antaa mielihyvää, iloa ja nautintoa,
En aio sua omistaa, vaan elämääsi somistaa,
Niinkuin enkelit tekee
Mä haluun antaa mielihyvää, lisää lempee sun päiviin
Anna mun nostaa sut pilviin, sillä enkelit tekee niin.
Elämä ei oo kellään helppoo, päivästä toiseen asiain hoitoo,
Kuka sua hoitaa kun sitä tarvitset,
Kuka hieroo pois päivän rasitukset?
Kuka täyttää sut lämmöllä,
Kuka sulkee hyväilyyn hellään?
Anna mun olla se, anna mun näyttää,
Voin kaikki sun toiveesi täyttää.

(Kerto)
Aamuvarhaisesta iltamyöhään
Kumpikin meistä tekee työtään,
Vaan kun pimeä laskeutuu,
Se tuntuu tuovan yksinäisyyden myötään.
Mut jos sallit mun tulla sun elämään,
Ei kumpikaan meistä kuole ikävään,
Beibe, mä rakastan sua pitkään,
Eikä sulta enää puutu, ei puutu –
Mielihyvää, iloa ja nautintoa...Engelsk översättning:

Delight

(Refrain)
I want to give delight, joy and pleasure
I won't possess you but rather adorn your life
Just the way angels do
I want to give you delight, more loving to your days
Let me rise you to the clouds since that's the way angles do
Life is not easy to anyone, from day to day running stuff
Who takes care of you when you need it
Who massages away your strain of the day?
Who fills you with warmth
Who clutches in a tender caress?
Let me be that one, let me show
I can fullfill all your wishes

(Refrain)
From the early morning to the late night
Both of us does our job,
Only when the darkness comes.
It feels like it brings loneliness along with it.
But if you let me enter your life
None of us will die from desolation
Baby, I will love you for long
And you won't ever lack, won't lack -
Delight, joy and pleasure...
  

 
 

fredag 20 maj 2011

Att åstadkomma förbättring i smått och stort

När jag var i Stockholm senast gjorde jag ett bokfynd. Jag hittade en pocketbok som är synnerligen inspirerande och värmer mitt hjärta genom att den inger hopp om framtiden. Den handlar om entrepenörskap och att följa sina drömmar. Den är nyskapande och gäller både för affärslivet och i övriga livet. Den globale entrepenören är skriven av Sir Richard Branson, den framgångsrike brittiske skaparen av Virgin-koncernen och ett av världens starkaste varumärken, Virgin.

Jag har inte läst hela boken ännu, men har svårt att lägga den ifrån mig. Jag har en markör i handen när jag läser, för med jämna mellanrum dyker det upp otroligt inspirerande budskap som jag vill ta vara på. Hittills har jag avverkat Inledningen, Medarbetarna och Varumärket. Mycket kort kan man säga att om förutsättningarna är de rätta så faller allt annat på plats, som att de rätta människorna infinner sig. Detta kan gälla på arbetsplatser eller i andra sammanhang, föreningar, klubbar etc. Att sedan ge dessa människor frihet att vara skapande och att tillåta dem att trivas och må bra och ha roligt där de befinner sig. Då blir det resultat. Förutsättningen är den rätta värdegrunden. En annan sak som de flesta företag idag borde uppmärksamma är: De anställda är det allra viktigaste. Såsom du behandlar dina anställda kommer de att behandla dina kunder. Det märks alltför ofta idag, åtminstone i Finland kan jag påstå, att anställda inom kundservice inte trivs på sina arbetsplatser.
Denna bok kan läsas av vem som helst. Olika typer av ledare, chefer, företagare, nybörjare, politiker, var och en finner både nytta och nöje med den. Angenäma lässtunder önskar jag även dig! 


torsdag 19 maj 2011

Pelargonerna vill ha värme

I ett tidigare blogginlägg berättade jag om mina små pelargonsticklingar. De växer sakta men säkert. På den nedre bilden kan man se några av dem efter första toppningen. De behöver ännu planteras om och toppas en gång till men vädret är fortfarande så kallt att tillväxten inte är så snabb som den skulle kunna vara. Värme skulle även göra gott åt rotsystemet. Pelargoner älskar ju värme och sol. Tålamod och kärlek är fortfarande receptet i väntan på gynnsammare klimat. Har ni andra knep så mottages de med tacksamhet.


onsdag 18 maj 2011

VårplanteringFör tillfället ser det ut så här med planteringarna hos oss. Jag har flere krukor och korgar fyllda med citrongula frövioler och lilavita penséer.Jag har inte alla sorters örter ännu pga. att det har varit så olidligt kallt att t.ex. basilika inte klarar sig ännu. Men här har jag oregano, citronmeliss och en nyhet för mig ananassalvia. Den doftar verkligen mycket av ananas.


Här odlar jag citrontimjan, krusbladig och slätbladig persilja. Jag skall plantera om örtena i höst i ett nytt örtland som skall anläggas. De får sedan övervintra där och komma igen. Lite annat som t.ex. perenner har jag också planterat men det återkommer jag till i ett annat inlägg.

tisdag 17 maj 2011

Ecopia

Nu är jag lycklig ägare av splitternya sommardäck av märket Bridgestone Ecopia. Tycker att namnet Ecopia passar mig utmärkt :)
De är bränslebesparande däck som har fått toppbetyget ”rekommenderas starkt” av den tyska motororganisationen ADAC. Det skall vara ett mycket välbalanserat sommardäck, som väl uppfyller alla säkerhetsrelaterade kriterier”.
Ecopia-däcken har utformats för att minska rullmotståndet utan att kompromissa med varken väggrepp eller säkerhet på vått underlag. I Ecopia EP150 används Bridgestones egna NanoPro-Tech™-material och däcket har ett 15 % lägre rullmotstånd jämfört med nuvarande Bridgestone-däck med samma dimensioner, vilket ger högre bränsleeffektivt och lägre CO2-utsläpp.
I åtminstone finska, svenska och tyska tester har däcket fått toppbetyg. Skall snart testa alldeles själv.


söndag 15 maj 2011

Rätt låt vann?

Eurovision Song Contest 2011 har en vinnare. Kvällen var lång och hann bli natt före allting var avklarat. Tävlingen var välorganiserad och högteknologisk. Tack till värdlandet Tyskland för det! Här i Finland började finalen kl. 22.00 och sändningstiden var 3 timmar och 28 minuter.
Vår egen Axel eller Paradise Oskar tycks vara en lugn och sansad ung man med nerverna under kontroll. Det märks att han njuter av det han gör och han gör det från hjärtat, det är därför det går hem och folk berörs så djupt. Uppträdandet var otroligt bra men konkurrensen var hård och det politiska spelet och grannsämjan tycks spela en större roll än musiken. Vinnaren var inte alls självklar utan visade sig alldeles i slutet av tävlingen - när alla 43 länder röstat slutade Italien på andra plats och Sveriges Eric Saade på tredje plats. Grattis till Republiken Azerbajdzjan och duon Ell & Nikki med låten Running Scared. lördag 14 maj 2011

Radioprogram om änglar och själar

Jag har otåligt väntat på att Blogger skall få ordning på sina tekniska problem. Redan igår ville jag dela detta fantastiska radioprogram med er, men det gick tyvärr inte. Jag fick ge mig till tåls, men här kommer det nu. Stort lyssnarnöje önskar jag er. Man skall ha åtkomst till detta även utanför Finland och fram till 14.6.2012 kl. 10:40. Ni kan väl kommentera lite så att jag får det bekräftat :)
Riktar även ett varmt tack till Radio Vega och redaktör Hanna Berndtsson-Hera för detta program.


onsdag 11 maj 2011

Da Da Dam :D

Grattis!
 till Paradise Oskar eller Axel, som med sitt
otroligt fina uppträdande sjöng Finland till final
 i Eurovision Song Contest 2011 i Düsseldorf.
Vi håller tummarna igen på lördag!

Du kan lyssna på Da Da Dam i ett av mina tidigare blogginlägg.
tisdag 10 maj 2011

Tips för avgiftat leverneMånga av de produkter vi hämtar hem innehåller gifter som kan vara farliga för vår hälsa. Följande enkla steg kan vara bra att tänka på för att minimera exponeringen.

1. Ät ekologiskt eller viltväxande produkter så mycket som möjligt. Detta kommer att hjälpa dig att minska din exponering för bekämpningsmedel, konstgödsel, hormoner och steroider. Ät viltfångade fiskar, de som odlas är ofta förorenade med kvicksilver och PCB. Att äta denna typ av livsmedel kommer också att hålla dig inne på en näringsrik kost av naturliga livsmedel och borta från bearbetad, färdigförpackad mat som innehåller mängder med tillsatser. En balanserad kost av naturliga livsmedel bör bidra till att skydda din hälsa från onödiga hot.

2. Byt till naturliga märken av hygienprodukter som schampo, tandkräm, deodoranter och kosmetika. Denna typ av produkter innehåller ofta ftalater, som är kända för att vara kraftiga och kumulativa endokrina (hormon) ämnen. Dessa kemikalier överförs också i höga halter från föräldrar till barn.
 • Luktfria, vegetabilisk-oljebaserade tvålar är ett hälsosamt val
 • Ekologisk mandelolja eller sheasmör är utmärkta fuktgivare
 • Välj dina favoriter bland verkligt naturliga produktserier
 • Sök på Internet eller i bokhandeln bland intressanta recept för att själv tillverka naturliga kosmetiska produkter
Var medveten om att många av de produkter som presenteras som naturliga och hälsosamma är inte alls är det - kontrollera ingredienserna noga för att hitta personliga hygienprodukter som är fria från ftalater och andra potentiellt farliga kemikalier.

3. Ersätt plast och teflon i ditt kök med keramik eller glas. Förvara din mat och dryck i glaskärl istället för plast och undvik att använda plastfolie och konserver (som ofta är fodrade med BPA-innehållande liners). Värm inte mat någonstans i närheten av plast.

4. Byt så många rengöringsmedel som möjligt till naturliga alternativ. Blekningsmedel, fönsterputsmedel, möbelpolish, luftrenare, syntetiska dofter (t.ex. sköljmedel) och rengöringsmedel för mattor är alla kopplade till hudproblem, astma och nedsatt lungfunktion. De flesta tvättmedel är tillverkade av petrokemikalier och innehåller även andra gifter. Undvik produkter som är i sprayform, som merparten av produkten blir luftburen och man tvångsinandas.

 • En enkel lösning av 1 del vatten och 1 del ättika renar det mesta i hemmet (lukten försvinner när ättikan torkar) och du kan tillsätta en egen favoritdoft i form av någon eterisk olja - jag kan rekommendera citron, tea tree eller lavendel.
 • Tvätta din kläder i ett naturligt alternativ som t.ex. skal av tvättnötter. En halv kopp ättika kan tillsättas som sköljmedel, speciellt vid vittvätt.
 • Ättika kan också användas för att rengöra toalettstolen.
 • Citronsaft kan användas för att lösa upp tvålrester och hårda vattenavlagringar samt att polera mässing och koppar med.
 • Blanda 1 dl olivolja till en halv kopp citronsaft och du har möbelpolish till trämöblerna.
 • Matsoda kan användas för att skrubba ytor på ungefär samma sätt som man gör med kommersiella slipande rengöringsmedel. Verkar också som naturlig deodorant. Strö i dina svettiluktande joggingskor för ny fräschör. Låt verka över natten och dammsuga sedan bort pulvret.
 • Citronsaft kan blandas med ättika och/eller matsoda för att tillverka en rengöringspasta.
 • Det finns många fler underbara idéer och recept,  sök på nätet för att ersätta alla specifika produkter.
5. Leta efter "gröna", giftfria alternativ i stället för traditionella val när det gäller färger, möbler, golvbeläggningar, syntetiska mattor och duschdraperier etc.


Färg, lack och lim kan släppa VOC (Volatile Organic Compounds) i månader eller år. Leta efter låg (eller noll) VOC färg.

Varor tillverkade av plywood, pressat trä, spånskivor och fiberskivor som används i de flesta möbler i dag, är i allmänhet behandlade med formaldehyd, ett cancerframkallande ämne som kan avge ångor så länge som fem år.
 Kuddar och madrasser är ofta tillverkade av polyuretanskum eller plast samt något tyg som akryl, polyester eller polyvinylklorid, som alla kan vara giftiga för andningsorganen. De flesta av dessa samt kläder och sängkläder, har förmodligen blivit behandlade med flamskyddsmedel som kan vara giftiga. Försök att köpa kläder, lakan och madrasser tillverkade av naturliga material, såsom oblekt bomull, ull, tagel och hampa i motsats till syntetmaterial som består av kemikalier. Naturligtvis är ekologiska naturfiber är bäst.

All denna information visar att vi omöjligt kan säga att det inte skulle finns något hot mot vår hälsa. Den som gör det har troligtvis något att vinna på det. Det är ofattbart att så många farliga kemikalier fortfarande är tillåtna att användas i vanliga produkter som används dagligen. Lita på din intuition och välj att använda testade produkter och material.TIME - Full List of Environmental Toxins

 Tvättnöttermåndag 9 maj 2011

En konstig dag

Ibland blir det sannerligen inte som man tänkt sig. Jag undrar vad det är för energier som styr just nu. Jag hade tänkt sköta undan några ärenden i morse för att sedan njuta av sol och vila resten av dagen efter att ha jobbat intensivt och varit på resande fot en vecka i sträck.
Ett av de ärenden jag skulle sköta var att boka hotell- och konferensrum åt ett antal personer. Det visade sig vara mycket svårt och personen som bemötte mig i både skrift och per telefon från hotellets sida var minst sagt underlig. Detta ena ärende tog från morgon till kväll att sköta och krävde all min energi.
Hur kommer det sig att man testas på detta sätt? Jag är sakkunnig och vill sköta ärendet effektivt och sakligt. Personen jag hade att göra med var inte det. Hur mycket missar och konstigheter skall man behöva tåla som kund och hur mycket förståelse och ödmjukhet behöver man ha? Jag vet att det är perfektionisten i mig som reagerar på detta sätt. Samtidigt vill jag ju vara en bra medmänniska men ibland orkar jag bara inte. Varför har ett hotell på en turistort inte sakkunnig personal frågar jag mig. Må Gud hjälpa dessa människor - det är det enda jag kan säga.
Det skall bli skönt att sova och sedan vakna till en ny fräsch dag :)söndag 8 maj 2011

Glad Morsdag


... till alla!
Njut av den vackra dagen och
allt vad den innebär för var och en.


I Finland firar vi Morsdag hela dagen idag :)
onsdag 4 maj 2011

Mina småttingar


De underbara små liven, dvs. pelargonsticklingarna anlände påskveckan från Sverige. I ett blogginlägg i januari berättade jag om att jag hade beställt sticklingar. Det är 15 stycken sticklingar av 9 olika sorter. Den ena kommer att bli mer fantastisk än den andra. De bär namn som t.ex. Viva Madeleine, Happy Face Mex och Odensjö Poetry In Motion.
Jag skall ju naturligtvis försöka övervintra plantorna i vinter och ta nya sticklingar också. Dessa kom igång ordentligt i sina nya krukor och jag har toppat dem en gång. Men nu är det tyvärr råkallt ute och solen har inte visat sig alls, så krukorna får stå inne men man märker tydligt att de inte växer lika snabbt som de gör när de får sol och värme. Tålamod och kärlek är receptet nu.  


Pink Capricorn - Lysande rosa med vinröda penseldrag....Odensjö Poetry In Motion - Rosenknoppspelargon i lime, vitt och mjukt rosa...PAC Antik Violett - Spaljepelargon i violett med orange i mitten...Carmel - Vit med smal rödorange kant...Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...