Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 31 januari 2012

Direktkontakt

Vad är bön annat än att samtala med Gud?
Bönen är den äldsta formen av trådlös kommunikation.
Jag upplever även att bön kan vara ett tillstånd av varande, som Mindfulness eller meditation. När en stark kontakt etableras och uppehålls. Vi behöver vägledning och en riktning att följa och vad kan vara ett bättre sätt än att finna ständig gemenskap med Skaparen?
Det finns olika sätt att utöva bön. Bekännelse, lovpris och tacksägelse för att nämna några. Men jag tror att det finns lika många olika sätt som det finns människor som ber. Det är ju ett personligt samtal mellan mig och Gud. Ofta färgas samtalen av det som händer i en människas liv eller det som för tillfället upptar personens tankar. Man kan t.ex. be om hjälp att få se saker från en annan synvinkel. Modet att följa en annan väg kan sedan ge klarhet.
I bönen vårdar man kontakten till sitt eget inre, till kärnan. De otaliga diskussionerna med sitt eget inre och med Gud gör att man lever och är i anden och skapar tillsammans med Skaparen.

Den hinduiska bönen belyser dessa tankar.
Från det overkliga, led mig till verkligheten.
Från mörker, led mig till Ljuset.
Från döden, led mig till evigt liv.

lördag 28 januari 2012

Presidentvalet 2012: vem får jobbet?

Finland har verkligen drabbats av valfeber och presidentvalet här har fått igång heta diskussioner överallt. Folk är engagerade och pålästa som aldrig tidigare och en ny trend är att man fritt talar om vilken kandidat man stöder. Energin och engagemanget är påtagligt och hur det än går i valet så har Finland redan förändrats.

Man kommer ändå inte ifrån att det bland folk finns inrotade uppfattningar och övertygelser som kan vara svåra att ändra på. En sådan sak kan vara att rösta på en presidentkandidat från "fel" parti. Men när det nu gäller att rösta på republikens president så har vi i andra omgången bara två kandidater att välja mellan och här är det frågan om personval. När man väljer kandidat är det helt och hållet frågan om personen och personens åsikter. Den kandidaten som sedan väljs till president säger upp sitt partimedlemskap och tar avstånd från partiet.

När presidentkandidat Pekka Haavisto talar så är det personen Pekka Haavisto som talar, inte De Gröna.
Är det inte dags att glömma de inrotade tankarna om partigränser, slänga alla förutfattade meningar och se och höra kandidaterna för vem de är? 

Framför allt är det viktigt att vi röstar. Båda kandidaterna är fullt kompetenta och skulle säkert bli utmärkta presidenter. Nu är det kanske främst frågan om att välja mellan två olika ledarstilar.

Jag ger mitt stöd åt Pekka Haavisto. Han har många meriter och egenskaper som är beundransvärda. Dem kan man läsa mera om överallt på nätet. Men det som jag personligen har märkt och som är min ledstjärna är att Pekka alltid är hänsynsfull och artig, han talar så att alla förstår och svarar på det som frågas. Han är öppen och lugn. Han lyssnar intresserat till vad andra har att säga och så formar han noggranna och ibland överraskande slutsatser. Jag vill påstå att han både är diplomatisk och strategisk. 
Min intuition säger mig att Pekka är mitt val. Han är helt rätt i tiden. Han har ett stort hjärta och det är det viktigaste i alla situationer.
Foto: www.pekkahaavisto.comtisdag 24 januari 2012

Grönska ökar kreativiteten

Det finska företaget Green House Effect Oy tillverkar och säljer växtväggar som bidrar till ökad trivsel och god hälsoeffekt. Växterna renar luften och ökar luftfuktigheten. Här i Norden har vi torr luft på vintern och detta är extra problematiskt för t.ex. astmatiker.
Varje vägg som tillverkas är unik och görs för hand. Företaget har fått en bra start och tropiska växter och grönska är nu en växande trend på kontor och i storstadsmiljöer.
Undersökningar visar att kreativiteten ökar i miljöer med växtinslag. Grönskan har en lugnande effekt och återkopplar oss till våra primitiva rötter.
http://gheffect.fi/
måndag 23 januari 2012

Drakens år börjar bra

2012 Drakens År


Kineserna har firat nyår och således har vi nu gått in i drakens år. Detta må var och en tänka hur den vill om, men i Kina anses det vara något väldigt positivt och man vill gärna föda barn under drakens år.Draken är, eftersom den inte existerar i verkligheten, en viktig legend i den kinesiska mytologin.
Drakens år är också kejsarens år. Det är ett år som symboliserar makt, framgång och lycka för folket. Det är också innovationernas och företagsamhetens år, den oräddes och stoltes år. Draken är en ohämmad varelse med massor av energi och kreativitet. Den är eldig och passionerad och drar sig inte för någonting.
Är man född i drakens tecken är man orädd och extremt självsäker och tror att man klarar vilken utmaning som helst. Drakar är också bra på att hjälpa andra och det gör dem populära.
Drakens år har knappt hunnit börja och mycket positivt har redan hänt och man kan bara ana hur fantastiskt bra detta år kommer att bli!

Det blev alltså Haavisto vs Niinistö i andra valomgången och följande två veckor kommer att vara mycket intressanta att följa. Hur utgången i presidentvalet än blir så är Haavisto redan en vinnare och har gjort historia. Fantastiskt bra jobbat!

Vid valvakan i går kväll avnjöts Pekka Haavisto kaka

söndag 22 januari 2012

Presidentval


Idag går vi till val här i Finland.
Tack för att du röstar! För det gör du väl?


Lycka till Pekka!tisdag 17 januari 2012

Viktigt D-vitamin


Att få i sig tillräcklig med D-vitamin är kanske det viktigaste näringsrådet som har getts de senaste åren. 
D-vitamin kan förhindra depression, högt blodtryck, diabetes, multipelskleros, autism och fibromyalgi. D-vitamin stärker immunförsvaret, minskar risken för flertalet cancerformer, skyddar hjärtat, förhindrar ledvärk och benskörhet. Brist på D-vitamin är mycket vanligt. 
D-vitamin är en fettlöslig vitamin som bildas i huden när solen lyser på oss. Tyvärr får de flesta av oss inte tillräckligt av den varan och då är det viktigt att komplettera med kosttillskott.

Via kosten får vi ytterst lite D-vitamin. Resultatet är att kanske de flesta nordbor lider brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst.
D-vitamin finns i formerna:
D3 från animalier och D2 från växter
Vi behöver D-vitamin bland annat för:
• Kroppens omsättning av kalcium och fosfat (skelettbildning)
• Immunförsvaret
• Insulininsöndring
• Fortplantning
• För maximal prestation
• Fettförbränning och muskeltillväxt
Brist kan orsaka:
• Hos barn: Rakitis (engelska sjukan)
• Hos vuxna: Benuppmjukning (osteomalaci). Båda sjukdomarna är en följd av minskad inlagring av kalcium och fosfat i benvävnaden.
• Tidiga bristtecken är allmänna symptom som retlighet och dålig aptit, trötthet, stora urinmängder, förstoppning.
Rekommenderat dagligt intag:
• Vuxna: 2 000 – 4 000 E dagligen (50 µg – 100 µg)
• Barn under 10 år: 1 000 E dagligen (25 µg)
Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg). 1 µg D-vitamin = 40 E.
2000 E motsvarar alltså 50 µg.
Exakt vilken dos är bäst för dig som vuxen? Förslagsvis: om du är en stor man, ta 4000 E per dag. Om du är en liten kvinna räcker 2000 E antagligen långt, men 4000 E skadar inte.
Observera att rekommendationerna kan variera beroende på land och hur mycket solljus man har tillgång till.
Toxicitet: normalt är det svårt att få i sig farliga mängder D-vitamin. Alla kända rapporterade fall av D-vitaminförgiftning har överstigit ett intag av minst 30 000 E/dag (ofta betydligt mer) under en längre tid.

Mycket forskning återstår men en del är klart: D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott. Att få upp kroppens nivåer till den normala för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det förebygger sjukdom och bidrar till ökad livskvalitet.

Själv har jag ätit D-vitamin som kosttillskott i över ett år och valt att ta en dygnsdos på 110 µg. I vinter har det inte räckt till för jag var nyss och fick det mätt och jag har brist på D-vitamin! Nu tänker jag dubbla dosen till 220 µg.


måndag 16 januari 2012

Mirrors of the Soul by Janosh

För snart tio år sedan upptäckte Janosh sin passion. Hans önskan var att använda sin kreativitet till att göra konst. Inte vilken konst som helst utan konst som berör människor och göra dem medvetna om hur de vill leva sina liv. Från den stunden tog hans liv en konstig vändning. På ett oförklarligt sätt började han se bilder: tredimensionella hologram  av perfekt geometri. Han bestämde sig för att återskapa dem på sin dator och upptäckte sedan att de matchar formen på vissa sädescirklar.

Läs mera: http://www.janosh.com/söndag 15 januari 2012

Trevliga, nyttiga och ekologiska klappar

I vår familj tycker vi om att både ge och få presenter. Det är alltid lika roligt! Årets julklappar gjorde mig mycket glad och tomten var verkligen otroligt snäll. Allt är användbart och trevligt och sådant som jag önskat mig eller som står mitt hjärta nära. 
På bilderna kan man se några av dem. Jag fick:
Iittalas Kivi ljuslykta i frostat vitt, jul CD med Michael Bublé, 2 stora påsar kaffebönor, Arlas Latte mjölk, KRUPS kaffekvarn, Bialetti Tuttocrema mjölkskummare, DVD:n Amelia med min favoritskådis Richard Gere, en saltlykta för värmeljus, 8 (!) pocketböcker bl.a. Utrensning av Sofi Oksanen och Ett ljus i mörkret av Agneta Sjödin och flere spännande deckare. EcoTools rese sminkborste och ögon/sömnmask av bambutextil.
Jag tror att jag har kommit ihåg det mesta. Ett stort och hjärtligt TACK!


Nu är julen utsopad för i år och vi går mot ljusare tider. Härligt att ta fram lite andra färger i inredningen som omväxling!


onsdag 11 januari 2012

Torture in Syria


www.avaaz.org
A new Avaaz report reveals that Syria's murderous regime is torturing peaceful demonstrators, pulling out their toenails and fingernails and electrocuting them. We can push the UN to refer Syria's brutal dictator Bashar al-Assad to the International Criminal Court to be tried for crimes against humanity. 


This is hard to report, but Avaaz’s own members are being tortured by Syria’s monstrous regime. Manhal* reports that he was held in a secret prison where they pulled out his fingernails and toenails and electrocuted his body parts. "I have seen death, and I’ve been tortured nearly to death,” he's told us. But if we act now, we can make Manhal's sacrifice the last straw that turns the whole world against the Assad regime.

The Arab League’s observers have failed to stop the brutal crack down, but pressure on Assad is mounting. Avaaz has just released a terrifying report revealing the scale of Syria’s detention facilities, including what they did to Manhal. If we build a massive global outcry now, we can force key governments to confront the horrors in this report and accelerate the end of Assad.


To all members of the UN Security Council and the Arab League:

We call on you to stop the deadly terror in Syria by immediately referring cases against the regime to the International Criminal Court. Both the UN Human Rights Council and a new Avaaz report have found evidence that Assad's senior officials and security forces have committed crimes against humanity. It is time to stop this murderous brutality and protect the Syrian people, who are risking everything to reclaim their rights and their dignity.


Please sign the petition here
onsdag 4 januari 2012

Om spiralen som symbol - Little Grandmother


Årets första blogginlägg handlar om spiralen - symbolen för livets väg.

Jag uppfattar spiralen som en vacker form. Den är ofta förekommande i naturen och återses i människors verk och uppfinningar. Den utstrålar harmoni och balans med sin meditativa form som kan leda oss allt längre in i oss själva och även till ursprungskällan där vi alla kan finna kraft och visdom. 

Spiralen har använts som symbol av människorna i årtusenden. Carl Jung lär ha sagt att spiralen är en arketypisk symbol som representerar kosmisk kraft. Dess betydelse skiftar då den förekommer i många olika kulturer men den gemensamma nämnaren är att den alltid har en positiv betydelse.
På videon nedan berättar Little Grandmother mera om spiralen och delger intressant information.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...