Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

Recept

Här delar jag gärna med mig av vissa goda råd som jag har tagit till mig under åren. Jag är ingen näringsexpert men mina egna allergier och egna och andras hälsofrågor gjorde att mitt intresse för kost och näring fick sin början för ungefär 12 år sedan. Under dessa år har jag hunnit läsa ganska mycket.

Det har blivit jätte populärt med bl.a. LCHF kost och lågkolhydratkost och vad allt det kan heta. Själv har jag ätit glutenfritt i många år, jag behöver även utesluta havre och soja ur min kost. I början är det ju naturligtvis en utmaning som vilken omställning som helst. Det är också en inställningsfråga och idag tycker jag att det är roligt att utforska nya recept och smaker. Jag använder sådana ingredienser som kan ersätta "vanligt mjöl" och även annars alternativa, hälsosammare ingredienser såsom  bl.a. kallpressad jungfru kokosolja och indiansocker.


När det gäller kryddornas måttangivelser så får ni faktiskt ha överseende med mig och fritt använda er egen kreativitet för jag är hopplös när det gäller att vara exakt. I köket är jag en riktig kreatör och smakar och rör och kryddar och smakar och kryddar lite igen. Så det blir aldrig exakt men det blir dess bättre!


Foto: My Green Blog - Pia


Här ser ni en del av min sommarfrukost. Jag älskar jordgubbar och försöker äta så mycket som möjligt nu när det är säsong. I skålen har jag naturell joghurt, skivad banan, jordgubbar, Urtekrams glutenfria Corn Flakes och lite indiansocker. Allting är naturligtvis ekologiskt. Till detta åt jag 2 kokta ägg med Herbamare på. Mums!
Såhär i sommarvärmen äter jag en banan per dag för att få i mig kalium. Det är viktigt för hjärtat när det är varmt. Avokado är också en bra kalium källa. 
Notera muggen, det är Arabias säsongsmugg 2010 som heter Muminmammans Rosenträdgård. Den fick jag som present häromdagen. Underbart : )


Vår söndagsfrukost brukar ta lite längre att göra än övriga dagar. Vi sitter länge tillsammans, ibland i ivrig diskussion och ibland i tystnad läsande tidningar eller i korsordsdjungeln. Här skall ni få ta del av receptet på kokosplättar. De är annorlunda i både konsistens och smak än traditionella plättar men de är hälsosamma och ett bra alternativ.


Kokosplättar 


Detta recept ger 4 plättar i storleken "amerikansk pannkaka".




2 ägg
2 msk kallpressad jungfru kokosolja eller smält smör
2 msk kokosmjölk eller helmjölk
1 tsk indiansocker
1 nypa salt
2 tsk siktat kokosmjöl
1/4 tsk bakpulver


Rör ihop ägg, olja, kokosmjölk, socker och salt. Blanda samman kokosmjölet med bakpulvret och blanda sedan ihop med övriga ingredienser. Smeten blir tjock men jämnar ut sig i pannan. Värm lite kokosolja i en liten stekpanna, tillsätt smet och platta till den lite. Efter en stund kan du svänga plätten. Servera med bär och vispgrädde eller lönnsirap och smör.
Foto: My Green Blog - Pia



Foto: My Green Blog - Pia



Omelett med jättelök, peperoni och cheddarost


För 1 person vispar du ihop 2 ägg, kryddar med vitpeppar och salt från kvarn och slutligen vispar du i 2 msk kallt vatten. Värm en liten stekpanna och smält 2 tsk kokosolja i den. Fräs snabbt jättelök och tillsätt sedan omelettsmeten. Sänk värmen något och lägg skivor av peperoni jämnt fördelat över omeletten. När det mesta stelnat viker du omeletten dubbel men låter den vara kvar i pannan en stund till. Krydda med herbamare och lägg cheddarost över och låt smälta. Jag lade omeletten på ett fat, klippte över persilja och serverade med lite avokadoolja och tomatskivor.

Foto: My Green Blog - Pia
Foto: My Green Blog - Pia















Gröt av hirsflingor


För 2 personer


4 dl vatten
2 dl hirsflingor
salt


Koka upp vattnet, tillsätt hirsflingorna och låt puttra sakta i 3 minuter. Tillsätt salt och låt stå en stund innan servering. 
Jag serverade gröten med bananskivor, linfrö, pumpakärnor, solrosfrö och mjölk. 

Foto: My Green Blog - Pia



Sallad på vitkål och apelsin 


Strimla vitkål fint. Skär apelsin i bitar och röd lök i skivor. Smula i lite torkad oregano. Blanda om i en skål.
Rör ihop till en dressing av 1 dl olivolja, saften av ½ citron, ½ dl vatten, malen vitpeppar, grovmalen svartpeppar, salt, herbamare och 1 liten nypa indiansocker. Häll över råkosten och blanda ihop igen. Klipp lite persilja över.

Foto: My Green Blog - Pia




Klassisk Pesto Verde


Du behöver:
2 krukor basilika, jag använde 6 olika sorters basilika i motsvarande mängd
80 gram pinjenötter
2 vitlöksklyftor
50 gram riven parmesanost
2 dl olivolja
salt från kvarn
svartpeppar från kvarn


Rosta pinjenötterna i torr panna. Använd t.ex. stavmixer och mixa först basilika och pinjenötter. Tillsätt vitlök och lite av olivoljan. Mixa igen. Tillsätt olja och sedan parmesanosten och rör om. Smaka av med svartpeppar och salt. Man kan improvisera lite och kontrollera konsistensen och smaken mellan varven. Peston håller ca. 1 vecka i kylskåp.
Kan användas som pålägg, till fisk, kött, fågel, skaldjur, som grönsaksdipp och naturligtvis till pasta.


Foto: My Green Blog - Pia
Foto: My Green Blog - Pia













Chicken Tikka Masala


Till såsen: 
1 dl olja
1 röd lök
1 gul lök
3 klyftor vitlök
1 bit ingefära (~100 g)
200 g passerad tomat
1 tsk indiansocker eller honung
2 dl grädde
1 msk citronsaft


Värm oljan i en kastrull. När den är varm tillsätter du löken, ingefäran och övriga såsingredienser. Låt koka sakta i 20 minuter.


Övriga ingredienser:
250 - 300 g strimlor av kycklingfilé
kokosolja
salt
vitpeppar 
svartpeppar
paprikapulver
chilipulver
gurkmeja
vatten
koriander


Bryn kycklingfilén i kokosoljan tills den fått färg. Lägg kycklingstrimlorna i den färdiga såsen och tillsätt kryddor och sedan vatten efter behov. Låt puttra ännu 10 minuter. Klipp persilja eller färsk koriander över den färdiga rätten.


Denna rätt kan man laga 2 eller 3 dubbel sats av medan man ändå håller på. Den blir bara godare följande dag och kan med fördel också frysas in i färdiga portioner.

Foto: My Green Blog - Pia
Servera med ris, rabarberchutney och en sallad eller råkost.


Foto: My Green Blog - Pia
Smaklig måltid!















Vitkål och köttfärs

Jag använde:
500 gram blandfärs
2 gul lök
2 tsk sambal oelek
1 tsk senap
vitpeppar
salt
malen kardemumma
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 tsk smör
1/2 vitkålshuvud
1 äpple

Gör så här:
Bryn färsen och löken i kokosolja. Tillsätt sambal oelek, senap, vitpeppar, salt, kardemumma och matlagningsgrädde. Tillsätt tärnad morot och eventuellt lite vatten. Låt puttra en stund. Strimla vitkål och lägg den i en kastrull eller gryta tillsammans med lite smör. Fräs en stund och häll sedan köttfärssåsen över kålen och låt koka under lock på svag värme ca 15 minuter. Tillsätt till sist tärnat äpple som kokar med bara de sista minuterna.
Vill man så kan man tillsätta ris eller potatis att koka med från början eller servera på sidan om. 
Servera med rårörda lingon och en sallad.


Foto: My Green Blog - Pia

Bilden är tagen följande dag när jag värmde resterna och skarvade i med lite kokt nypotatis.


Potatissallad med vitkål

Ingredienser:
1 purjolök
kokt potatis
1 halvt vitkålshuvud
1 rödlök

Dressing:
2 dl gräddfil
1 dl turkisk yoghurt
1-2 msk majonnäs
salt
peppar av valfri sort
paprikapulver
ev. örter enligt egen smak
 
 
Tärna potatisen, finstrimla purjolöken, löken och vitkålen. Lägg i en bunke.
Blanda ihop dressingen med alla kryddor och häll över. Rör om.

Passar speciellt bra till grillad mat.

  
Nya Tidens Runebergstårta


Den traditionella Runebergsbakelsen får här en ny form. Den har delvis fått sin inspiration från Ninas recept i bloggen Flo Food men ingredienserna skiljer något.


Vispa 3 ägg med 1 dl socker tills det är pösigt. Blanda samman i 1 dl Teff mjöl (glutenfritt) , 0,5 dl kokosmjöl, 0,75 dl finmalen hasselnöt och 1 tsk bakpulver och rör ner det i ägg och sockersmeten. Tillsätt 50 gram smält smör och häll smeten i en pajform smord med smör.


Grädda i 175 grader i 15 minuter.


Skär i 8 delar. Rör ihop 1 dl pudersocker med pyttelite vatten. Jag dekorerade med sylt av hallon och granatäpple och till sist strödde jag över lite hackad hasselnöt.





Bonuskillens jordgubbskladdkaka



Ingredienser:
75 gram smör + lite smör till formen
3 ägg
2 dl strösocker
3/4 dl äkta kakaopulver
1,5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk äkta ekologiskt vaniljpulver
1 dl mjölk 
250 gram jordgubbar
indiansocker


Smörj en rund glasform eller en form med löstagbar kant. Ta fram jordgubbar ur frysen.
Smält smöret. Rör ihop ägg och socker. Mät upp och blanda kakao, potatismjöl, bakpulver och vaniljpulver. Sikta mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smör och mjölk och rör ihop till en lös smet. Dela jordgubbarna i halvor och strö indiansocker över dem.  Häll 2/3 av smeten i formen. Lägg jordgubbshalvorna jämnt fördelade i formen och häll över resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 25 minuter och stäng sedan av värmen men låt kakan stå kvar i ugnen i eftervärmen i 10 minuter till. Låt svalna och servera sedan med vispad grädde.




Foto: My Green Blog - Pia







Foto: My Green Blog - Pia

 

Foto: My Green Blog - Pia
Foto: My Green Blog - Pia

                          

 

Marängtårta

Denna tårta är fantastiskt god, en smakernas symfoni kan man säga. Hos oss räcker den åt 5 personer för alla tar två gånger.


Bottnarna:
4 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Krispies


Bred ut marängsmeten som två avlånga bottnar eller två rundlar på ett bakplåtspapper och grädda i ca. 1 timme i 150 grader. Låt dem sedan svalna.


Fyllningen:
2 dl vispgrädde
200 g Philadelphiaost
1 dl turkisk yoghurt
1 dl florsocker
1 tsk socker
äkta vanilj


ca 200 g blåbär
eventuellt ytterligare 2 dl vispgrädde
jordgubbar
indiansocker 
pinjenötter


Vispa grädden först och tillsätt sedan osten och yoghurten och vispa sakta till en slät massa och vispa till slut ihop med socker och vanilj. Bred på den undre bottnen och täck med blåbär. Lägg den andra bottnen över och bred på av fyllningen. Vill man, så kan man vispa ytterligare 2 dl vispgrädde och slutligen täcka hela tårtan med det.  Dekorera sedan med jordgubbar. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Låt svalna och dekorera tårtan ytterligare. Strö även över lite indiansocker. 


Denna tårta gillas av alla, både gammal och ung!



Foto: My Green Blog - Pia












Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...