Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

söndag 6 november 2011

Värsta miljöproblemet

Den plastflaska med vatten eller kaffemuggen med lock som vi köper och sedan slänger efter bara en liten stund bidrar till ett av de värsta miljöproblemen i världen idag. År 2010 såldes en vanlig dag omkring 80 miljoner plastflaskor bara i USA och av dem hamnade 30 miljoner flaskor på soptippen. Alla länder har inte fungerande återvinning på det sättet som vi här i Norden. 
Under ett år blir det i världen 56 MILJARDER PLASTFLASKOR! De flesta hamnar ut i världshaven där de tillsammans med annat skräp bildar stora flytande fält av avfall.

Jag ber dig nu att tänka noga efter varje gång du har för avsikt att köpa en flaska med vatten. 

·         Skaffa en hållbar, långlivad flaska av något annat material än plast som du kan ha med dig och fylla på. Plast kan läcka kemikalier och i långa loppet är det inte bra för din hälsa.
·         Köpt vatten är inte hälsosammare än kranvatten. Vatten på flaska är en business som företagen gör stora pengar på.
·         På de ställen kranvattnet smakar dåligt eller om man inte vill dricka det som sådant, kan man överväga olika filtreringsalternativ för hemmabruk.

Hur detta problem skall lösas i fattiga länder där det inte finns plaståtervinning och där vattnet dessutom inte är drickbart är en STOR FRÅGA. Vi behöver göra allt vi kan för att hjälpa dessa länder att få tillgång till rent vatten. Det skulle minska behover av plastflaskor och så behöver alla länder få fungerande plaståtervinning. Inte bara för vattenplastflaskor utan återvinning av plast som t.ex.hårvårdsflaskor, tvättmedelsflaskor, andra flaskor från livsmedelsindustrin såsom läsk, dressingar, senap... 

Jag misstänker att det inte görs tillräckligt för att lösa dessa frågor och nu är det bråttom! Vad kan vi vanliga människor göra? 
 Tidigare inlägg: Miljöbomb - plastpartiklar i världshaven

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...