Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 8 november 2011

Kokossocker

Det är en fördel om man kan sluta med eller minska på intaget av socker i olika former. I detta inlägg vill jag berätta om ett bättre alternativ till vanligt vitt raffinerat socker. 
Vad är kokossocker?
Det utvinns ur kokospalmens blomma. Dess söta nektar skördas högt uppe i kokospalmerna. Genom långsam upphettning och omrörning i en kittel över en eldstad förvandlas nektarn till kokossocker.

Kokossocker har ett lågt GI på 35 och är framställt utan kemikalier och tillsatser. Tack vare varsam hantering behåller kokossockret de naturliga antioxidanterna vilket ger ett högre ORAC -värde än många frukter och grönsaker. Ju högre ORAC-värde, desto fler antioxidanter innehåller livsmedlet. Kokossockret innehåller bl.a. fosfor, kalium, kalcium, mangan, järn, koppar och krom.

Passar till matlagning, godis eller sötning istället för socker eller sirap. Bra som dekoration. I té eller kaffe, i smoothies, härligt på ugnsäpplen, stekta bananer, plättar, pannkaka, tårtor, våfflor, bakverk och kakor. Perfekt i cocktails (t.ex. Mojito, Caipirinha). Som dekorativ sockerrand på glaset. Ger asiatisk mat en autentisk prägel.
Smaken är mjuk och lätt kolaaktig.

Produkten är värdefull och kan betraktas som hantverk. Därmed är priset också rätt högt, här i Finland ligger det runt 10 - 12 euro per burk. Jag använder detta socker mer som en krydda, att ge lite extra smak där det passar.
ekologiskt odlat och rättvis handel-märkt
Producenten Amanprana samarbetar med lokala jordbrukskollektiv i 
provinsen Kulon Progo, på Centrala Java i Indonesien. 

Gula Java Brut kommer förpackad i glasburk om 310g. Innehållsdeklaration kokossocker, Amanprana Gul Java
100 % oraffinerat råsocker från kokos

GI-värde för kokossocker jämfört med andra socker-sorter.
Raffinerat socker, 68
Råsocker, 61
Lönnsocker, 54
Honung, 48
Agavesirap, 40
Kokossocker Gul Java, 35

Näringsvärde per 1 tsk kokossocker:
Energi: 15 kcal
Fett: 0 g
Protein: 0 g
Kolhydrater: 4 g
varav sockerarter: 3 g
2 kommentarer:

Nina sa...

Jag brukar köpa med mej hem (till Finland) Rénee Voltaires kokossocker när jag är i Sverige. Visste inte ens att vi hade det här i Finland :) Hittade din blogg idag, kommer titta in igen!

Pia - My Green Blog sa...

Hej Nina!
Kul att du hittade hit och tack för kommentaren :)
Din blogg ser jätte intressant ut. Det är många som har samma intresse som du. Jag skall titta in med bättre tid och läsa och gotta mig i dina skriverier. Själv har jag mediterat i många år.
Återkommer.
/Pia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...