Vad är kokossocker?
Det utvinns ur kokospalmens blomma. Dess söta nektar skördas högt uppe i kokospalmerna. Genom långsam upphettning och omrörning i en kittel över en eldstad förvandlas nektarn till kokossocker.
Kokossocker har ett lågt GI på 35 och är framställt utan kemikalier och tillsatser. Tack vare varsam hantering behåller kokossockret de naturliga antioxidanterna vilket ger ett högre ORAC -värde än många frukter och grönsaker. Ju högre ORAC-värde, desto fler antioxidanter innehåller livsmedlet. Kokossockret innehåller bl.a. fosfor, kalium, kalcium, mangan, järn, koppar och krom.
Passar till matlagning, godis eller sötning istället för socker eller sirap. Bra som dekoration. I té eller kaffe, i smoothies, härligt på ugnsäpplen, stekta bananer, plättar, pannkaka, tårtor, våfflor, bakverk och kakor. Perfekt i cocktails (t.ex. Mojito, Caipirinha). Som dekorativ sockerrand på glaset. Ger asiatisk mat en autentisk prägel.
Smaken är mjuk och lätt kolaaktig.
Produkten är värdefull och kan betraktas som hantverk. Därmed är priset också rätt högt, här i Finland ligger det runt 10 - 12 euro per burk. Jag använder detta socker mer som en krydda, att ge lite extra smak där det passar.
provinsen Kulon Progo, på Centrala Java i Indonesien.
100 % oraffinerat råsocker från kokos
GI-värde för kokossocker jämfört med andra socker-sorter.
Raffinerat socker, 68
Råsocker, 61
Lönnsocker, 54
Honung, 48
Agavesirap, 40
Kokossocker Gul Java, 35
Näringsvärde per 1 tsk kokossocker:
Energi: 15 kcal
Fett: 0 g
Protein: 0 g
Kolhydrater: 4 g
varav sockerarter: 3 g
2 kommentarer:
Jag brukar köpa med mej hem (till Finland) Rénee Voltaires kokossocker när jag är i Sverige. Visste inte ens att vi hade det här i Finland :) Hittade din blogg idag, kommer titta in igen!
Hej Nina!
Kul att du hittade hit och tack för kommentaren :)
Din blogg ser jätte intressant ut. Det är många som har samma intresse som du. Jag skall titta in med bättre tid och läsa och gotta mig i dina skriverier. Själv har jag mediterat i många år.
Återkommer.
/Pia
Skicka en kommentar