Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 17 januari 2012

Viktigt D-vitamin


Att få i sig tillräcklig med D-vitamin är kanske det viktigaste näringsrådet som har getts de senaste åren. 
D-vitamin kan förhindra depression, högt blodtryck, diabetes, multipelskleros, autism och fibromyalgi. D-vitamin stärker immunförsvaret, minskar risken för flertalet cancerformer, skyddar hjärtat, förhindrar ledvärk och benskörhet. Brist på D-vitamin är mycket vanligt. 
D-vitamin är en fettlöslig vitamin som bildas i huden när solen lyser på oss. Tyvärr får de flesta av oss inte tillräckligt av den varan och då är det viktigt att komplettera med kosttillskott.

Via kosten får vi ytterst lite D-vitamin. Resultatet är att kanske de flesta nordbor lider brist på D-vitamin. Särskilt under vintern och våren. Mörkhyade och de som undviker solen drabbas värst.
D-vitamin finns i formerna:
D3 från animalier och D2 från växter
Vi behöver D-vitamin bland annat för:
• Kroppens omsättning av kalcium och fosfat (skelettbildning)
• Immunförsvaret
• Insulininsöndring
• Fortplantning
• För maximal prestation
• Fettförbränning och muskeltillväxt
Brist kan orsaka:
• Hos barn: Rakitis (engelska sjukan)
• Hos vuxna: Benuppmjukning (osteomalaci). Båda sjukdomarna är en följd av minskad inlagring av kalcium och fosfat i benvävnaden.
• Tidiga bristtecken är allmänna symptom som retlighet och dålig aptit, trötthet, stora urinmängder, förstoppning.
Rekommenderat dagligt intag:
• Vuxna: 2 000 – 4 000 E dagligen (50 µg – 100 µg)
• Barn under 10 år: 1 000 E dagligen (25 µg)
Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg). 1 µg D-vitamin = 40 E.
2000 E motsvarar alltså 50 µg.
Exakt vilken dos är bäst för dig som vuxen? Förslagsvis: om du är en stor man, ta 4000 E per dag. Om du är en liten kvinna räcker 2000 E antagligen långt, men 4000 E skadar inte.
Observera att rekommendationerna kan variera beroende på land och hur mycket solljus man har tillgång till.
Toxicitet: normalt är det svårt att få i sig farliga mängder D-vitamin. Alla kända rapporterade fall av D-vitaminförgiftning har överstigit ett intag av minst 30 000 E/dag (ofta betydligt mer) under en längre tid.

Mycket forskning återstår men en del är klart: D-vitamin är billigt, säkert och biverkningsfritt i högre doser än man tidigare trott. Att få upp kroppens nivåer till den normala för personer som regelbundet får stark sol på sig är därför smart. Det förebygger sjukdom och bidrar till ökad livskvalitet.

Själv har jag ätit D-vitamin som kosttillskott i över ett år och valt att ta en dygnsdos på 110 µg. I vinter har det inte räckt till för jag var nyss och fick det mätt och jag har brist på D-vitamin! Nu tänker jag dubbla dosen till 220 µg.


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...