Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

onsdag 26 oktober 2011

Vecka för Rättvis handel

Hela innevarande vecka uppmärksammas Fairtrade speciellt i media och butiker.
Rättvis handel syftar till att förbättra villkoren för dem som producerar de varor som vi konsumerar. Ofta tror folk att de får bättre lön. Men det är en myt. Det är inte priset som gör Rättvis handel rättvis. Varför ska vi då handla rättvisemärkt? 
Rättviseprojekten bekostas med rättvisepremien, den extra summa som odlarna får  att använda till gemensamma utvecklingsprojekt. Projekten kan vara skolor, hälsocentraler, matkorgar och skolväskor. Basbehov. Projekten hjälper många på ett konkret sätt. 
Rättvis handel har krav på att odlarna organiserar sig i kooperativ och förhandlar så direkt som möjligt med nästa länk i handelskedjan och att alla länkar spelar enligt rättvisa regler. Det gör de små starka och ger dem möjlighet till konkurrens med de stora. Med hjälp av Rättvis handel har odlarna fått kontroll över sina liv. De är inte längre beroende av mellanhänder för att t.ex. få bananerna sålda. De blir aktörer på världsmarknaden. Många små odlare slår ihop sig och tillsammans blir de starka. Det är tack vare nischmarknaden Rättvis handel som det överhuvudtaget finns köpare att förhandla med. Varför skall en importör eller stormarknad köpa bananer från ett okänt kooperativ av småodlare när det går att köpa billigare från Chiquita och Dole?  Jo, för att det här okända kooperativet har ett certifikat med en logga som allt fler konsumenter vill köpa. Rättvisemärket.
Personligen tycker jag att ekologiskt och rättvisemärkt skulle vara en oslagbar kombination och borde gå hand i hand. När blir det möjligt? För om jag är tvungen att välja antingen eller så väljer jag ekologiskt. Förlåt Rättvis handel! Det borde ju finnas en egen märkning för ekologiska och rättvisa produkter. FairEko eller EkoFair eller något sådant.
Hur tänker ni i denna fråga, kära läsare?
http://www.fairtrade.se/
http://www.reilukauppa.fi/index.php?310
http://www.rattvishandel.net

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...