Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 20 december 2011

En mistel i dörrposten
Häng upp en mistel i dörrposten
och invänta julens första kyss
samtidigt som ditt hem beskyddas.


Misteln, Viscum albus, är vintergrön och växer som en tät, rund buske uppe i träden där den också tar sin näring. Den finns ställvis också här i Norden men den vi köper till jul i butikerna kommer i de flesta fall från Frankrike, där den anses vara ett ogräs. Bären är vita och klotrunda och finns endast på honplantorna. De äts gärna av fåglar som sprider fröna vidare.

Förr ansåg man att misteln har magiska egenskaper. Man hängde upp den som skydd mot ont i allmänhet men vådeld i synnerhet. Samt för ökad fertilitet. Traditionen att hänga upp mistlar kring jul är känd sedan 1700-talet och kommer ursprungligen från England. Mannen skulle plocka ett bär varje gång han kysst en kvinna under misteln. När det sista bäret var plockat försvann magin och det var färdigkysst under misteln för den gången. Idag anses misteln bringa lycka och välsignelse om man fäster den i taket eller i en dörrpost i juletid.
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...