Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

onsdag 20 oktober 2010

Bollywood


Filmindustrin i Bombay, Indien, kallas för Bollywood. Här görs ungefär 900 filmer per år. De flesta indiska filmer innehåller dans- och sångnummer som blivit synonymt med Bollywood-filmer.
När man började spela in filmer i Bombay var det till en början rena avfilmningar av teaterstycken. Teatern var vid sekelskiftet en form av vaudeville: underhållning med spänning, romans och gyckel med inklämda dans- och sångnummer i en löst sammansatt blandning. Så gott som alla filmer bygger på denna formel med sex till åtta sånger insprängda i handlingen.
Filmerna beskrivs ibland som en kryddblandning av komedi, romans, action och drama. De olika stilarterna binds samman till en helhet av sång- och dansnumren. Dessa scener är som drömsekvenser som inte alls behöver ha med filmens handling att göra. Under dansen kan biobesökaren transporteras till exotiska, vackra platser som är som fantasifulla målningar.
Bollywood är bara en liten del av Indiens filmindustri. Flera delstater gör filmer på sina lokala språk. Sammanlagt har tusen filmer premiär varje år i Indien, men det är i Bollywood som de flesta filmerna på hindi spelas in, Indiens officiella språk. Sedan 1931, då den första ljudfilmen hade premiär, har över 68 000 filmer spelats in i Indien.
Filmstjärnor blir ikoner i Indien. Bilden av dem som gudar hålls vid liv av filmmagasin och dagstidningar som dagligen skvallrar om vilket party de varit på eller vem som är tillsammans med vem. När superstjärnan Amitabh Bachchan togs in på sjukhus, efter att ha blivit allvarligt skadad då han spelade in en slagsmålsscen i filmen Coolie, vakade 100 000 människor utanför sjukhuset i Bombay. Trafiken måste dirigeras om av polisen. Scenen där han skadades behölls och gjorde att filmen blev en dundersuccé. När det kom fram att skattemyndigheterna ville ha extra pengar av honom stormade ilskna massor skattekontoret. Amitabh Bachchan har till och med ett tempel tillägnat sig i Calcutta.
Sedan 2008 har Sverige sin första Bollywoodbiograf - BioCentrum- i Malmöstadsdelen Limhamn-Bunkeflo.
Källa: Wikipedia – Den fria encyklopedin
Länkar: Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...