Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

torsdag 7 oktober 2010

Hösten inom kinesisk läkekonst

Jag är väldigt inne på kinesisk läkekonst, TCM, nu när jag har gått på kurs. Kursen kommer till min stora glädje att fortsätta ännu på våren. Läraren Mikael Ikivesi har en fantastisk förmåga, trots sin unga ålder, att lära ut detta omfattande ämne på ett synnerligen inspirerande sätt.

Här på bloggen delar jag gärna med mig av grundläggande tips lite nu och då av sådant som alla kan ha nytta av. Konsten att hålla sig frisk har mycket att göra med hur olika årstider påverkar människan och hur man skall bete sig för att undvika att drabbas av sjukdom t.ex. av influensa på hösten. Det är ju också gammal beprövad kunskap och handlar mycket om sunt förnuft och att leva enligt naturens växlingar.

Sensommarens jordelement övergår på hösten till metallelementet som i Kinesisk läkekonst  har samband med lungans Qi (Yin) och tjocktarmen (Yang). Metall symboliserar avtagande livskraft och att energin riktas inåt. Det är den svala och friska höstluften som påverkar lungorna. Det är många som uppskattar höstluften och upplever att det blir lättare att andas då.

Du kan se till att njuta av den sköna luften och dagsljuset genom att vara utomhus en stund varje dag. Skydda kroppen mot vind och kyla med ändamålsenliga kläder. Det är viktigt för om kroppen blir nedkyld så får olika sjukdomar lättare grogrund. Dessutom ger blåst mot huvud och nacke ofta huvudvärk.

När kylan börjar komma blir det viktigt med värme. Elda brasa, tänd ljus. Byt svala inredningsfärger mot varma toner. Skapa en mysig atmosfär av värme. Släpp in solen och ljuset under dagen. Dra upp persienner och gardiner.

Enligt De fem elementens teori är det när hösten kommer dags att äta vita grönsaker.De innehåller bl.a. isotiocyanat som stöder immunförsvaret och skyddar mot cancer. Blomkål, vitkål, rova och vitlök rekommenderas det att ta vara på och att inkluderas i kosthållningen de närmaste månaderna. Mängder av dessa härliga grönsaker hjälper kroppen att stå emot höstkylan och att på ett naturligt sätt bekämpa förkylning, influensa och andra krämpor som har att göra med denna årstids påverkan.Sättet man tillreder maten på bör vara sådant som energetiskt är varmt dvs. att grilla, woka, steka, fritera, rosta eller röka. Det tillför eld elementet till maten och passar bra under den kalla tiden samt vid nedkylnings- och svaghetstillstånd i kroppen.


Kines köper grönsaker

2 kommentarer:

Anonym sa...

Häftigt !
Minst lika intressant som månfaslivet.
Kanske man blir krutgubbe om man tar det bästa av bägge ideologierna.

Pia sa...

Ja, visst är det häftigt! Men det är urgammal läkekonst. Människan tenderar att glömma bort och faller så lätt tillbaka i sina inrutade fotspår. Man kan ju plocka de bästa bitarna från många olika skolor, sådant som man själv känner att man mår bra av och vill inkludera i sitt liv :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...