Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

lördag 2 oktober 2010

Leva enligt månfaser

Jag tycker att det är intressant att följa månens faser och ännu mera intressant blev det när fick lära mig att det ligger mycket gammal kunskap i månens faser som man enkelt kan ha nytta av i det dagliga livet.
Till en början är det lite förvirrande med namnen på månfaserna. Det används olika namn och vissa känns lite fel. Här använder jag:
Mörk måne - Nymåne
Nymåne - Växande halvmåne
Fullmåne          
Gammal måne - Avtagande halvmåne

Oktober 2010
 01 -Fr - Avtagande halvmåne
 07 -To - Nymåne
 14 -To - Växande halvmåne
 23 - - Fullmåne
 30 - - Avtagande halvmåne
 November 2010
 06 - - Nymåne
 13 - - Växande halvmåne
 21 - - Fullmåne
 28 - - Avtagande halvmåne
 December 2010
 05 - - Nymåne
 13 - - Växande halvmåne
 21 -Ti - Fullmåne
 28 -Ti - Avtagande halvmåne    

När månen är ny skall man göra sådana saker som man vill ha mer eller sådant som man vill att växer. T.ex. att köpa aktier, att klippa håret, att söka jobb, begära högre lön etc.
När månen är gammal då ska man göra alla sådana saker som man vill bli av med. T.ex. avsluta ett förhållande (under gammal måne går det mindre smärtsamt), byta jobb, sortera hemma och slänga onödiga saker som man inte längre använder osv.

Även i trädgårdsarbete, jakt, fiske, skogsbruk och barnafödande kan det vara en fördel att följa månfaserna. T.ex. allt som växer under jorden ska sås när månen är gammal och allt som växer ovanför jorden ska sås när månen är ny. 

Ett gammalt talesätt säger: Baka i ny och tvätta i nedan (gammal måne).
Bakverk blir mycket bättre om man bakar vid eller strax efter ny.
Tvättmedelsdoseringen kan minskas betydligt och ändå få samma eller bättre resultat.

 
Förslag på litteratur i ämnet: 
  
Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa av Johanna Paungger ja Thomas Poppe

Yläkuu ja alakuu - ajoituksen taito suomalaisessa kansanperinteessä av Anne Pöyhönen och denna bok har nyligen översatts till svenska och ges ut i oktober 2010 som Månen i ny och nedan - konsten att bestämma tid i finsk folktradition


Moon Time: The Art of Harmony with Nature and Lunar Cycles av Johanna Paungger och Thomas Poppe
2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det fascinerande. Kanske borde man kunna leva om sitt liv för att kunna pröva att leva enligt månfaserna. För en lekman verkar systemet litet jobbigt i början, men praktiska övningar ger väl färdighet i längden. Ock , vem vet kanske framgång.

Pia sa...

Hej Anonym! Ja, visst är det intressant. Det är ett ganska djupt område som jag eventuellt skriver lite mera om. När jag bläddrade i en av böckerna idag hittade jag mycket sådant som jag vill dela med mig av.
Man behöver ju inte leva om hela livet...man kan ju börja tillämpa vissa för sig intressanta aspekter här och nu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...