Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

söndag 22 augusti 2010

Miljöbomb - plastpartiklar i världshaven


Jag vaknade av denna kalldusch vid frukostbordet i morse. Hufvudstadsbladet skriver om att forskarna misstänker att plast löser upp sig och sprids i näringskedjan. Det är frågan om mikroskopiska plastpartiklar. Deras inverkan, om de upplöses, känner man ännu inte till. Det man vet är att t.ex. mjällschampo som innehåller ämnen som dödar jästsvamp kan inverka på fortplantningen hos en del havslevande djur skriver Sonja Hellman i Hufvudstadsbladet.
Det är alltså känt att det flyter omkring stora öar av plast i världshaven. Svenska forskare har nu kommit underfund med att det finns betydligt mer mikroskopiska plastartiklar i Östersjön och Bottenviken än man tidigare vetat om och att forskningsmetoderna behöver utvecklas först för att vi skall kunna bli bättre på att ta hand om vårt avfall. Fortfarande vet forskningen för lite om kemikaliers inverkan på miljön skriver Hufvudstadsbladet.
Jag undrar just om vi har tid och resurser för all denna forskning? Tiden börjar bli knapp och vi måste agera. Vi vill ju kunna äta fisk, simma i havet och sitta på stranden eller i en båt och njuta av att bara titta ut mot horisonten. Det är kanske inte så självklart att vi kan göra det så länge mera. 

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...