Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

fredag 27 augusti 2010

Fantastiska kristaller i Moder Jord

Kristallgrottan Cueva de Los Cristales finns på 300 meters djup i Naica-gruvan i Chihuahua, Mexiko. Den upptäcktes i misstag år 2000 när gruvarbetare i Naica silvergruva tog sig igenom en bergvägg och då fick syn på kristallerna . 
Kristallerna är av mineralet ”Selenit” som är detsamma som gips. De fantastiska kristallerna bildades för omkring 500 000 år sedan genom att magma från en intilliggande vulkan hettade upp vattnet i grottan. Det blev då mättat på mineralsalter, däribland kalciumsulfat. När temperaturen så småningom sjönk (mycket långsamt), fälldes kalciumsulfaten ut i fast form, som kristaller. Och eftersom det fanns så mycket kalciumsulfat, blev kristallerna också så enorma.
Förhållandena i grottan är påfrestande för människan pga. att temperaturen är runt 50 grader och luftfuktigheten är så gott som 100 %. Man kan vistas där max 10 minuter utan skyddsutrustning.  
De längsta kristallerna är runt 10 meter långa och den brittiske professorn Iain Stewart beskriver känslan i grottan såhär: "Despite all the dangers, my overwhelming memory is the sheer beauty of the place. It's such a glorious place, it's like being in a modern art exhibit".


We can be sure that there will be discoveries even more spectacular than Naica
Professor Iain Stewart

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant, var hittar du rikit all denna unika inforamtion? Thanks for sharing honey. Kram Katri

Pia sa...

You are most welcome, Dear!
I keep my eyes and ears open :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...