Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

onsdag 11 augusti 2010

Hirs är nyttigt

Hirs är nyttigt och naturligt fritt från gluten. Det är ett grovt och storvuxet, ettårigt gräs. Det växer enstaka eller i glesa tuvor. Hirskornet har en sammansättning som liknar vetets och fetthalten är ungefär som hos havre. Det som skiljer hirsen från de andra sädesslagen är det höga innehållet av mineraler. Det är rikt på järn, kisel, magnesium, zink, fluor, kalcium och kalium. Det är bland de äldsta sädeslagen och tros ha uppstått i Ostasien i det som idag är Kina. Idag odlas hirs över hela världen och finns också ställvis vildväxande. Länge var det ett viktigt baslivsmedel i Europa men glömdes bort när potatisen kom i början av 1800-talet. Andra användnings-områden är kreatursfoder och fågelfrö.

Hirsflingor är den vanligaste användningen av hirs idag. De framställs av hirs som skalas genom ångning och valsning. Hirsflingorna är goda som gröt, i müsli, i vegetariska biffar och i bakverk tillsammans med mjöl av andra sädeslag.

Läs grötreceptet här.

Foto: My Green Blog - PiaInga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...