Kålen är både billig och nyttig och borde ingå i vår kost året om. Det är riktigt supernyttig mat. Kål innehåller massor med näringsämnen, vitaminer, mineraler och antioxidanter och är bra för immunförsvaret. Den innehåller också mycket fibrer som är viktiga för mag- och tarmfunktioner. Kål anses ha en renande effekt på levern och saften en välgörande effekt vid magkatarr och magsår. Vitkålen är väldigt bra för bakteriefloran i tarmarna för att den innehåller mycket nyttobakterier, så kallad probiotika.
Vitkålen kom till Europa med romarna och förekom i Norden redan på medeltiden men de tidigaste vitkålssorterna bildade inte egentliga huvuden. De kompakta, runda kålhuvuden som vi odlar idag kom hit först på 1600-talet.
Vitkålen är användbar och kan varieras i det oändliga. Den används som råkost och i bl.a. kåldolmar, kålpudding, kållåda och kålsoppa. Den passar också bra i wok, stuvning och gratäng.
Jag lagade vitkål och köttfärs idag. Synnerligen enkelt och jättegott! Läs receptet här.
Där finns även andra vitkålsrecept och fler kommer vartefter.
5 kommentarer:
Min första reaktion var "yök", jag kan inte med kokt/mjuk kål, men bra att veta att den faktiskt är så hälsosam, måste ge den råa en chans! Tack för recepten, jag försöker få in lite hälsosammare mat i familjen och variera recepten, men är otroligt långsam med att ta till mig nytt i köket - allt ska gå som förr utan ansträngning! Dessutom blir jag ofta frustrerad då det behövs saker som inte finns i vår bybutik. Men nu efter sommaren är jag mera avslappnad och har hoppeligen ork att försöka få in lite nytt, lite i taget. Tack för stödet med det! kram
Kål är bra att varva i sallad också eller i soppor, grytor, eller wokka med annat roligt.Kram Katri :o)
Tack för kommentaren Jemayá!
Det är viktigt att inte ta någon stress för det där med maten. Det är egentligen väldigt komplicerat i dagens läge för många människor mår väldigt dåligt och det blir inte bättre av självanklagelser och dåligt samvete.
Orsaken till att jag nu vill dela med mig av min nyfunna kärlek till den nyttiga maten är att jag verkligen hade chansen att nolla läget helt. På meditations retreatet fick jag möjligheten att i total tystnad tänka på varje tugga jag åt och äta i långsam takt. Råvarorna var lokalt producerade och ekologiska och maten tillreddes med kärlek och den var så vackert upplagd att man bara häpnade. Jag insåg att det är ju såhär det skall vara. Förändringen känns mycket bra nu i och med att jag är så motiverad. Det är inte enkelt att införa detta i det dagliga livet men jag försöker nu anamma delar av det och har lyckats ganska bra hittills. Det gäller att planera i förväg. Det största problemet som jag upplever det är att få tag på ekologiska råvaror. Det skall väl ske en förändring där också och vi behöver göra vår röst hörd och vara bättre på att fråga efter det i butikerna.
Babysteps are okay :)
Kramsi
Just det.Om vardagen är hektisk, är det smart att planera en matlista för en längre period. Dels hjälper det med handlandet o dels hjälper det att få varierande nyttig kost.En väninna, familjemor, som jag känner har kört igång en matlista på 5 veckor.kram Katri
Tack Katri också du för kommentarerna. Jo, det underlättar så mycket att planera i förväg. Det eliminerar sedan att man gör förhastade beslut och spårar ur pga. att man inte vet vad man skall laga och är så hungrig att man äter vad som helst. Det hjälper också till att få en balanserad helhet som är så viktigt men som man inte har grepp om när man inte planerar.
Idag hittade jag på en ny sorts vitkålssallad. Det är så roligt att vara kreativ med sin nya kunskap. Jag skriver in receptet lite senare så får också Jemayá en smakbit av den hälsosamma vitkålen :)
Kram till er båda.
Skicka en kommentar