Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

fredag 30 juli 2010

Smoothies

Det har uppstått en trend eller varför inte kalla det boom, en smoothie boom. Alla lagar smoothies verkar det som. Jag beslöt mig för att undersöka saken lite mera ingående.
Vad är en smoothie och varför har den blivit så populär?
Det är en frukt-, bär- eller grönsaksdrink som mixas med t.ex. mjölk, sojamjölk, fil eller yoghurt eller Kesella/grynost. Örter och kryddor kan man också tillsätta och andra nyttigheter som havregryn, linfrö eller andra frön, nötter, kokos eller varför inte någon olja som linfröolja, kokosolja eller olivolja. När man tillreder en smoothie kan man göra det enligt principen "man tager vad man haver". Möjligheterna är oändliga med färska ingredienser men frysta går precis lika bra.
Det som gör smoothien så populär är att den är enkel att tillreda och har många användningsområden. Den kan vara en läskande dryck, frukost, mellanmål, en hel måltid, en dessert eller en vitaminbomb. En powersmoothie är en proteinrik smoothie som man intar direkt efter ett träningspass.
Speciellt barn älskar smoothies men egentligen vi alla, människor i alla åldrar gillar dem och det är ett enkelt sätt att få i sig tillräckligt med nyttigheter.
Man behöver egentligen inte ha något recept alls för man kan prova sig fram men här är ett grundrecept för den som vill börja med det:


Grundrecept Smoothie - tunnare variant
2 dl yoghurt
1 dl mjölk eller vatten
1 dl bär och frukt


Grundrecept Smoothie Smoothie - tjockare variant
1 dl yoghurt
1 dl mjölk
1 msk t.ex. linfrö som är gott och nyttigt
1,5 dl bär eller fruktJag testade att göra en smoothie till frukost. Receptet kommer här:


2 dl naturell yoghurt
1 dl vatten
1/2 blodgrape
1,5  dl frusna hallon
1 banan
1 msk kokosolja
1 msk linfrö
1 tsk indiansocker


Man tillsätter ingredienserna lite i taget och blandar i en mixer eller med en stavmixer. När jag smakade av detta recept konstaterade jag att det måste ha varit en extra sur grapefrukt så jag tillsatte lite indiansocker. Det balanserade smakerna. Fräscht! Låt er väl smaka :)


Foto: My Green Blog - Pia

Ni kommer att få ta del av ett par recept till framöver. Jag väntar på att våra egna vinbär skall mogna först så att jag kan experimentera med dem.2 kommentarer:

Flo sa...

Jag älskar smoothie :). Mitt grundrecept har däremot, översatt till 2 stora glas, 1 banan, en eller två handfulla frukt och/eller bär, och en liten skvätt vatten och några isbitar. Jag har ibland yoghurt med, men banan är det som gör konsistensen. Har provat utan banan ibland, men blir oftast lite besviken. Men... smaken är ju som baken! :)

Pia sa...

Tack för ditt recept!
Jo, man kan ju och skall ju variera sig men människan är oftast ett vanedjur...
Jag använder däremot aldrig is. Det är en princip som jag tagit med mig från ayurvediska läkekonsten. Kylda drycker och mat stör matsmältnings-processen. Man bör helst dricka rumstempererat eller ännu bättre varmt vatten under dagen. Det hjälper till att skölja ut gifter, slagg och slem ur kroppen.

Tack för ditt meddelande, det är så roligt att få kommentarer!

Ha det bäst!
Pia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...