Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

torsdag 3 mars 2011

Varför ekologiska livsmedel?

Ekologiska livsmedel har varit mycket på tapeten igen, inte minst när det gäller skolmaten här i Finland. I Storbritannien skapades stora rubriker förra veckan efter att en studie publicerats där man vill låta påskina att ekologisk mat inte smakar bättre eller innehåller mera näringsämnen än konventionellt odlad mat. Det är så onödigt med dessa negativa rubriker som skriker ut felaktiga budskap och förstör så mycket arbete! Men, kunskap är makt och därför så vill jag påminna oss om varför. Sedan fattar var och en sina egna beslut om huruvida - eller vad - man vill köpa ekologiskt.

Eftersom ekologiska produkter blivit populära och efterfrågan har ökat snabbt och ett allmänt intresse för hälsa och miljö dessutom finns, kämpar nu livsmedelsindustrin, läkemedelsföretag och stora bioteknikföretag, hårdare än någonsin att övertyga allmänheten om att massproducerade och kemiskt bekämpade produkter är lika bra som ekologiska livsmedel. De propagerar att ekologiska livsmedel är en modefluga bland neurotiska konsumenter.

De två främsta skälen till att människor äter ekologisk mat är osäkerhet beträffande bekämpningsmedel och kemikalier samt miljöansvar. Man vill naturligtvis undvika att skada sig själv, sina närmaste och naturen. Det saknas tillräckligt med studier som skulle visa att kemikalier faktiskt har en påverkan på människor och miljö och det finns ingen klarhet i de långsiktiga effekterna. Detta pga. att ingen vill finansiera forskning! De forskare som eventuellt har några resultat att bidra med har gång på gång tystats och idiotförklarats. Man talar osanningar och undanhåller fakta. Det är frågan om pengar och det finns mycket för många att förlora när sanningen äntligen kryper fram.

Den industri som skapar bearbetade och genmodifierade livsmedel manipulerar naturen i sin egentliga strävan mot målet som är 'mesta möjliga avkastning per hektar'. Multinationella kemiföretag bryr sig inte om vår hälsa. Hela tiden, medan de arbetar sig mot sina mål, måste vi vara medvetna om att vi har ett annat syfte - att hålla oss friska. Kan någon säga att intaget av kemikaliecocktails och livsmedel som har manipulerats är säkra på lång sikt? Om så är fallet, på vilka nivåer? Sanningen är att även de stora företagen själva vet att det enda de kan göra är att ange att inga kopplingar till hälsoproblem har gjorts. Ännu.

Ofta känner vi på smaken eller vet via vår intuition om ett livsmedel inte fungerar för oss. Där är vi till all lycka långt före vetenskapen som har svårt att erkänna att någon negativ inverkan sker. Så om vi väljer att använda produktionsmetoder som fungerar så mycket som möjligt i samklang med naturen så är det mest sannolikt att vi får njuta av mat som smakar gott, passar bra för våra kroppar och ger oss ett hållbart jordbruk.

Mitt råd är, om du vill ha den bästa maten, att veta källan och ursprunget i dina ekologiska livsmedel och att köpa eller odla säsongens råvaror. Ökad efterfrågan ger ökad produktion.


Om du har möjlighet, rekommenderar jag varmt att se dokumentären 'Our daily poison' eller 'Notre Poison Quotidien' av Marie-Monique Robin, som är en prisbelönt fransk journalist. Hon ger sig ut i världen för att söka svar på sina frågor efter två års intensiv forskning.
I dokumentären funderar man på om dagens sjukdomar såsom cancer, Parkinson och Alzheimer, kan vara en direkt följd av att livsmedel produceras och tillverkas på annat sätt än för hundra år sedan.
För att producera mat idag används bekämpningsmedel och i livsmedelsindustrin används det många olika tillsatser och plastföreningar. Som exempel i programmet använder man aspartam och bisfenol-A. Bisfenol A är en cancerframkallande plastförening som används bl.a. i nappflaskor och kommer att förbjudas i EU under våren. I dokumentären undersöker man också hur människor kan förbättra sin motståndskraft genom att äta rätt.


Programmet är producerat av: Ina, Arte France i samarbete med YLE, RTBF, RSI, TSR, Télé-Québec, Planet Green Discovery (USA) ja Canal 7 (Argentina).


Det kan ses i Finland på YLE Arenan fram till tisdag 29.3.2011 kl. 22:03.
 
Källor:  Livsmedelsverket, The Telegraph, YLE

3 kommentarer:

About me sa...

Hej, Dina fina gröna blog behövs och jag läser den passionerat nästa varje dag!
Du bryr dig om väsentliga saker och tar ställning! Jag ser dig som en förebild och hoppas att många läser dig!
love madhu
(www.madhuofarabia.blogspot.com)

Pia - My Green Blog sa...

Hej Madhu!

Du gör mig sååå glad :)
Tack för dina vackra ord och tack för att du läser och tack också för din blogg som jag just besökte för första gången. Den är helt underbar med mycket energi och tänkvärt innehåll. Jag skall läsa allting när jag har bättre tid och länka till dig också!

Hjärtekram!

Ulla sa...

Jag skrev nyligen en blogg som handlar om jordbruk och monokulturen som råder där. Hittade de också forskning på nätet (kanadensisk) som påvisar samband med ökande ADHD bland barn och växtgifter. Vi effektiverar ihjäl oss :(. kram! (Ulla)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...