Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 1 mars 2011

Solen och magnetiska explosioner

Det finns hundratals miljarder stjärnor bara i vår galax Vintergatan. Solen är vår närmaste stjärna. Precis som alla stjärnor är solen ett enormt, glödande gasklot. Gaserna som kastas ut från solen når långt ut i rymden. Den här typen av krökt eruption som exploderar långt ute i rymden kallas protuberans. Den kortaste typen av soleruption kallas flare och är också ett av uttrycken för solens aktivitet. Den skapas genom explosioner, i vilka magnetisk energi frigörs. Effekten är så våldsam att tryckvågorna från den sprids över hela solens yta.

Magnetiska explosioner observeras i många olika våglängdsområden, såsom radio områden, i regioner av synligt ljus och i röntgenområden. Flares kan skapa protonströmmar och elektroner som kallas coronal mass ejections (CME) interagerar med jordens magnetfält och förorsakar kaos i vår elektronik, i kraftnät och kommunikation. De förorsakar bl.a. störningar i radiokommunikationen och är upphov till norrsken.

I dag vet vi att flares sker relativt ofta, speciellt under så kallade solfläcksmaximum.
Solen följer normalt en elvaårig cykel, under vilken det fram till cykelns klimax uppträder allt fler solfläckar. Det är aktiva områden med kraftiga och instabila magnetfält, från vilka det kan komma kraftiga solutbrott, som slungar ut enorma energiurladdningar med riktning mot jorden. En sådan magnetisk storm ger upphov till norr­sken (och sydsken) på jorden – framför allt över polartrakterna, men under kraftiga stormar kan norrskenet ses ännu längre söderut, som över Midtjylland i Danmark i augusti.

Nu är flares ett hett ämne för i år har vi redan haft och kommer att få uppleva ovanligt mycket sådan aktivitet. När solen är ovanligt aktiv och atmosfären är full av störningar så kan det säkerligen påverka oss människor också. Jag har inte sett någon forskning om detta men det är ju inte uteslutet att magnetfälten och den extra starka ultravioletta strålningen påverkar oss eftersom så mycket annat påverkas. Vi är energivarelser och våra ljus / energi kroppar kan påverkas energimässigt rätt intensivt. Försök hålla dig extra väl jordad under de tider då solen är ovanligt aktiv.
 
Kommentera mer än gärna till detta inlägg om du är insatt i ämnet eller har egna teorier eller erfarenheter!
 
Rapporter och prognoser hittas
här (upphovsman Jan Alvestad).
 
Källa: NASA, Wikipedia, National GeographicInga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...