Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

torsdag 25 augusti 2011

Upplev! HENRIK OCH HÄXHAMMAREN - en folkopera


Den 27 augusti 2011 finns det en möjlighet till en unik kulturupplevelse! Då är det urpremiär för Henrik och Häxhammaren - en nyskriven opera. Unik också för att operan spelas på Åbo slotts borggård och är den största svenskspråkiga satsningen under Åbo som Europas kulturhuvudstad 2011

Det är Åbolands kammarkör som beställt verket som komponerats av Ulf Långbacka och libretto av Dan Henriksson, som också är regissör.

Närmare 140 personer medverkar i produktionen, 100 av dem är sångare och musiker. Verket innehåller mäktiga körpartier och de sjungs av Åbolands kammarkör och av studentkören Brahe Djäknar. Akademiska orkestern står för musiken. 


Solister är Dan Karlström, Therese Karlsson, Petter Andersson och Mats Lillhannus.


Verket "Henrik och Häxhammaren" kallas en folkopera och den är baserad på verkliga händelser år 1661 i Åbo. 
Den unge studenten Henrik (Henricus) Eolenius, son till en borgare i staden, studerar vid akademin. Men han anklags för att syssla med ockultism och han varit i kontakt tidigare professorn Martinus Stodius, känd för sina ockulta intressen. Stodius hade, ve och fasa, lekande lätt lärt sig det arabiska språket och kunde läsa Koranen. Det var mycket farligt att vara för studiebegåvad år 1661.
Henrik dömdes till döden av akademins konsistorium men benådades på grund av guvernören Per Brahe d.y:s ingripande. Henriks käresta Lisen, som är en uppdiktad person, dömdes även hon till döden.


På slottsgården har man byggt en publikläktare som rymmer 770 personer.
Operan har instuderats under övningshelger hela våren men nu i augusti övar man på plats vid slottet.


Föreställningar ges den 27 och 28 augusti samt den 3 och 4 september och biljetter kan köpas via Lippupiste Oy


Missa inte denna chans till en underbar kulturupplevelse - Köp din biljett nu!

Min syster Cristel till vänster i gult huvudkläde och brun cape.
I operan spelar hon en adelsfru som går till torget för att se folk och höra nyheter.
Hon sjunger sopran i Åbolands kammarkör.

Så här beskriver hon helheten:
 Musiken är mångsidig och jätte fin. Vi som uppträder är passionerade och hoppas att publiken också blir det! Operan/föreställningen innehåller både säkra opera-kort och överraskande inslag.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...