Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 9 augusti 2011

Starta eget - förvirrande

Mina planer som gäller mitt blivande företag och företagsstart fick idag helt nya aspekter. Nu har jag mycket att tänka på. Dessa saker är inte så enkla och självklara som det kanske först verkar.
I våras träffade jag en person vid Västra Nylands arbets- och näringsbyrå (arbetsförmedlingen). Hon uppmuntrade mig i mina planer och berättade om vilka alternativ som finns och hur hon rekommenderar att jag fortskrider. Det var bl.a. tal om att ansöka om Startpeng, vilket hon förespråkade. Hon berättade också att jag skall boka tid till en auktoriserad företagsrådgivare vid Novago Företagsutveckling Ab. Inledningsvis var mötet med arbetsförmedlingen positivt och uppmuntrande.
Jag bokade tid till företagsutvecklingen för ett besök där. Där fick jag av företags-rådgivaren uppgifter om vad jag behöver ha för dokumentation för att kunna  ansöka om Startpeng. Till min överraskning visade det sig att det är obligatoriskt att gå en företagarutbildning, att jag redan har haft två företag räknas tydligen inte. Sagt och gjort, jag anmälde mig till en tvåspråkig företagarutbildning som börjar den 13.9 men jag får veta om jag antagits först efter den 29.8 då ansökningstiden går ut. Medan jag väntar på att få reda på det har jag filat vidare på min dokumentation och varit till arbetsförmedlingen två gånger och diskuterat och ställt frågor. Senast idag satt jag en timme hos en arbetskraftsvägledare i chefsposition. Hon var trevlig och försåg mig med ytterligare information men nu framgick något som igen är helt nytt för mig. Hon sade att det är ovanligt att startpeng beviljas åt företagare inom Internethandel. Det anses vara så att en person som driver en online shop kan göra det på deltid eller som extra sysselsättning vid sidan av sitt vanliga jobb och bl.a. därför kan man inte beviljas Startpeng som är ämnad för  företagare på heltid. Vägledaren tyckte också att marknaden inom onlines-shopping börjar bli mättad...

Oj, oj. Varför kryper det fram ny information efter flera besök? Jag tycker mig märka att det är stor skillnad på vem man pratar med. Rådgivarna har inte någon enhetlig linje utan var och en pratar utgående från sin egen uppfattning och erfarenhet. Jag känner mig en aning frustrerad nu. Här sitter jag med massor med idéer och planer och så mitt i allt tas all entusiasm ifrån mig, det kanske inte blir så som jag planerat de senaste månaderna. Företagarutbildningen kommer säkert att vara bra och den är gratis för mig som är arbetslös. Men på samma gång funderar jag om allt detta är värt besväret, att träffa alla dessa människor och fylla i en massa papper för att sedan kanske inte alls bli beviljad Startpeng. Just nu känns tanken på att presentera hela sitt blivande företags koncept för flera personer på dessa myndighetsbyråer och för alla deltagare på företagarkursen lite riskfyllt. Bäst som det är så kanske hela min idé, mitt koncept och min dröm blir kapad av någon annan. Är det värt bidragspengarna?
Borde jag kanske bara sparka igång mitt företag och strunta i bidrag och myndigheter och paragrafer men samtidigt också i hjälp och stöd och samverkan? Eller kanske jag skulle börja företagarutbildningen och se vad den ger? Det kan vara bäst också med tanke på det ekonomiskt instabila läget som nu råder överallt. Att se tiden an? Eller borde jag utveckla mitt koncept till att även innehålla annan verksamhet som t.ex. tjänster eller fysisk affär? Men då är det viktigt att det är inom något område som inte utgör konkurrens för andra företag på samma ort samt att det finns behov av den typen av verksamhet här. Det måste man då sedan ta reda på. Jaa, det är mycket frågor här. Jag skall fundera ordentligt medan jag väntar på att bli antagen till kursen. Sedan får vi se vart det bär men just nu känns min väg lite suddig.


2 kommentarer:

Nina (Flo) sa...

Det är verkligen en hel djungel det där. Jag var också och pratade med olika mänskor, alltid var det olika svar och rekommendationer. Det lönar sig alltid att tala med dem man får tala gratis med så tidigt som möjligt i alla fall och förbereda sig så gott man bara kan men listor på frågor.

Jag beslöt ju ganska snart att inte ansöka om startpeng, men i mitt fall var beslutet kanske enklare för jag hade ett deltidsjobb. Däremot missade jag också andra förmåner, och dem ska du se till att inte missa, som 80-90% subventionerade tjänster för att skapa webbsidor, broschyrer, produkter, sånt. De är också bara för heltidsföretagare.

Lycka till i djungeln!!

Pia - My Green Blog sa...

Tack Nina!
Jag har beslutat att börja på företagarutbildningen planenligt, förutsatt att jag blir antagen förstås. Så får jag se hur det känns när jag börjar där, om det är något för mig. För övrigt så tänker jag inte låta någon eller något stå i vägen för mina planer, jag har ett koncept som jag är stolt över och tror på. Således är det bara att tuta och köra, oavsett Startpeng eller inte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...