Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

söndag 7 augusti 2011

Underbar blåbärspaj

Pojkarna kom hem från skogen med ett lass blåbär och jag lovade laga blåbärspaj. Här kommer receptet på pajen som smälter i munnen och försvinner illa kvickt :)


Pajdeg: 
2 dl halvgrovt spelt-/dinkelmjöl 
1 dl fullkorns spelt-/dinkelmjöl 
1½ dl socker 
1 tsk vaniljsocker 
1,5 tsk bakpulver 
125 g smält smör 


Smält smöret. Blanda allt mjöl, socker, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Tillsätt det smälta smöret och blanda ihop snabbt. Observera att spelt-/dinkeldegen är lösare än en vetemjölsdeg. Det går bra ändå. Använd en sked till hjälp. Tryck ut i en form och ställ kallt i 30 min eller mer. 


Fyllning: 
5 dl blåbär (jag lade till några jordgubbar som blivit över) 
2 dl lätt crème fraîche 
1 msk socker 
lite äkta vanilj


Lägg bären i pajskalet. Blanda ihop resten av fyllningen och häll över bären. Grädda i 200 grader i 30 minuter. Passa tiden noga på slutet för spelt/dinkel blir snabbare mörkt och färdiggräddat än vetemjöl. Pudra eventuellt över lite florsocker precis före servering. Någon sås eller glass behövs inte för pajen är mjuk och krämig i sig själv.

(Vill man använda vetemjöl så är det 3 dl som gäller)
Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...