Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 30 augusti 2011

Pelargonerna :-)


Jag har väl berättat att jag ÄLSKAR mina pelargoner. Man kan väl inte annat än gilla denna blomsterprakt. 

Här nedan ser ni tre av de sorter som jag beställde som sticklingar från Rockdala i våras. Det har jag berättat om i dessa tidigare inlägg pelargon1, pelargon2, pelargon3. Av femton sticklingar överlevde fjorton stycken. En stickling tynade sakta bort en dryg vecka efter första omplanteringen. 

I ett annat inlägg skall jag berätta om de andra sorterna också men behöver ta lite mera foton först. 
Så småningom gäller det sedan att lyckas övervintra dessa drottningar. Det blir en utmaning för jag har ingen gammaldags källare eller glasveranda som skulle lämpa sig bäst. Hur det skall gå till är ett kapitel för sig. Jag får nog forska lite i hur jag skall göra men jag utbyter gärna tankar och erfarenheter om någon av er läsare är lika 'passionerad pelargonist' som jag.


PAC Flower Fairy Berry    Carmel     PAC Antik Violett


Zonalpelargon PAC Flower Fairy Berry: Halvdubbel blomma. Mörkt rosa med röd, stor mitt. Mättade, härliga färger.Grönt bladverk. Kompakt växtsätt. 

Unik Pelargon Carmel: Enkelblommande. Vita blommor med smal rosaröd kant på kronbladen. Typ smultron och mjölk. Kompakt växtsätt. 

Zonalpelargon PAC Antik Violett:  Enkel blomma i lysande lilarosa färg med orange mitt. Vackra mörka blad med en mörk medaljong över hela bladet. Storväxt och blomrik. 


Ha en skön dag! 
Tjingeling...Pia


6 kommentarer:

Jemayá sa...

Finfina! i sommar har jag med nöd och näppe lyckats hålla två helt "traditionella2 röda pelargoner vid liv - brukar inte kunna sköta om dem på rätt sätt. ska läsa med stort intresse hur man får dem att överleva vintern! kramar!

Pia - My Green Blog sa...

Under sommaren tror jag dessa är bra tumregler:
De älskar sol och värme.
Ju större kruka, dess kraftigare planta.
Låta torka ut emellan men vattna ordentligt när man vattnar.
Näring 1 gång i veckan ger massor med blommor.

Övervintringsbestyret återkommer jag till.

Ha det bäst Ulla!
Stor kram
/Pia

Anonym sa...

Du är en pelargonmästare! Underbart vackra.

Pia - My Green Blog sa...

Tack vännen! Man behöver pyssla med sådant som man känner passionerat för och gör en glad :D

Kram!

Anna-Karin sa...

Jag älskar också pelargoner. Innan jag gick in i väggen hade jag 24 Mårbackapelargoner i huset. ;) Nu har jag inte lika många, men jag har pelargoner både inomhus och utomhus under sommaren. En sommar utan pelargoner är ingen sommar för mig.

Om jag ska övervintra pelargoner ställer jag undan dem när bladen börjar gulna i vår källare. Det är en vanlig källare i ett hus från slutet av 60-talet. Där finns ett pyttelitet fönster som knappast inte ger något ljus alls. Det är cirka 17 grader varmt där under vintern, ibland lite svalare. Jag ger dem nästan inget vatten alls under vintern. Sedan i februari klipper jag ned pelargonerna så det bara sticker upp 5-10 cm skaft ur jorden. Tar upp dem och sätter dem i ett vanligt fönster, ger dem ny jord och börjar vattna. Snart kommer det nya friska blad på dem.

Ett annat alternativ är att ta sticklingar från pelargonerna just den här årstiden och driva dem i ett vanligt fönster under vintern. Då får man pelargoner som blommar tidigt.

Lycka till!

Kram!

Pia - My Green Blog sa...

Nästa år vill jag nog ha några Mårbackapelargoner också :)
Vi har ingen källare men ett garage där det är runt 15 grader och fönster högt upp. Skall försöka övervintra pelargonerna där. Det får duga. Kan inte annat än pröva mig fram. Håll tummarna allihopa!
Nästa vecka får jag nog börja snegla på termometern, det kan börja vara dags att ta in dem då.

Tack Anna-Karin för fina tips! Du är en pärla :)
och trevlig helg åt allihopa, det är ju fredag idag :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...