Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

söndag 28 augusti 2011

Steg mot grönare boende


Solens energi är ren och gratis!


En lördag för några veckor sedan var en spännande dag här hos oss. En ny värmepump hittade sin plats på balkongen och en solfångare åkte upp på taket. Min sambo hade lånat en personlyft så att han enkelt och smärtfritt fick upp värmepumpen till andra våningen och solfångaren direkt upp på taket. Han installerade först solfångaren för att snabbt kunna ta vara på de soliga dagar vi ännu fått njuta av nu i augusti. Solfångaren, som är av modell planfångare, ligger på en ställning som är riktad mot söder och lutar ungefär 90 grader mot solen. Fångaren är kopplad till en hybridberedare som finns i garaget två våningar nedanför. Sambon räknar med att solenergin under sommarhalvåret kommer att värma bruksvarmvattnet och tidvis även den vattenburna golvvärmen som kommer att installeras i våtutrymmena. 
För att ytterligare minska elförbrukningen kommer en del av belysningen framöver att bestå av LED-lampor som använder solel. För detta ändamål behövs ett antal solpaneler på taket. Men det blir i sinom tid.
Huset som är från 1969 värmdes tidigare med olja och ved. Sedan vårvintern värms det huvudsakligen med jordgas men med ved, pellets och el som alternativ. Nu installeras snart luftvärmepumpen som också kopplas till hybridberedaren och kommer att stå för en stor del av husets värme. Sambon räknar med att vi kommer att behöva jordgas bara vid hård kyla.

En annan förändring som gjordes i fjol är att det i toaletterna numera används regnvatten till spolning under sommarhalvåret. 

Jag är så glad över denna utveckling och så stolt över min sambo som genomför denna förbättring. Han är i och för sig ingenjör och elektriker och passionerat intresserad av att fundera ut och förverkliga dessa lösningar. Men han gör det på sin fritid och dagarna blir långa när han dessutom också renoverar annat i huset. Men allt går när man har sol ute, sol inne, sol i hjärtat och sol i sinnet :)


                                                          Ha det bäst!
                                                          Tjingeling
                                                          hälsar Pia


2 kommentarer:

Jemayá sa...

Härligt! Jag skulle också vilja använda gråvattnet på ett vettigare sätt och få mera el av både sol och vind - tyvärr har jag inte kunskapen eller tekniska intresset att göra något åt saken :(. Men i varje fall har vi bergsvärme nu, det är ett steg i rätt riktining! kram, Ulla

Pia - My Green Blog sa...

Jättebra Ulla!
Så är det, att man får agera enligt sina egna förutsättningar och göra det man kan. Du kan så mycket annat, du är en fantastisk tusenkonstnär :D Ha en riktigt bra vecka!
Kram, Pia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...