Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

onsdag 19 januari 2011

Ny bensin - Hur gör du?

Här i Finland har vi nu från början av 2011 bytt till ny bensin. En 95-oktanig 95 E10 och en 98-oktanig 98 E5. Detta som en del i kampen mot klimatförändringarna. 95 E10 är bensin som innehåller högst 10 volym-% etanol – och är nu den dominerande bensinkvaliteten i Finland.
Tillsammans med Frankrike är Finland först i EU att ta i bruk E10-bensinen, övriga EU-länder övergår tidigast 2012. Staten vill påskynda övergången genom att lindra beskattningen av etanol. Skattesänkningen beräknas sänka literpriset med två cent. Hittills har prisskillnaden mellan 95-oktanig och 98-oktanig bensin varit i snitt tre cent. I fortsättningen blir prisskillnaden cirka fem cent.

Efterfrågan på den nya 95 E10 bensinen har i början inte varit som man tänkt sig. Istället har kunderna tankat mera 98 E5 bensin och det har överraskat försäljarna. Sett ur söndags-bilistens perspektiv så är detta inte så förvånande egentligen. Många är osäkra på om bilen klarar av den nya bensinen. Därför föredrar de att i stället tanka 98 E5. Prisskillnaden är så liten att det är ett litet överpris att betala för att ta det säkra före det osäkra. Det är nog så många har tänkt, antar jag, att de väntar någon månad och ser om det visar sig att det uppstår problem pga. etanolen.

Information om bensinen E10 finns på webbadressen www.e10bensiini.fi/sv.
I vilka motorer kan man tanka E10 bensin? Info finns här. Bilimportörerna kompletterar förteckningen under året så fort de får information om bilmodeller som inte ingår i förteckningen.

Hur gör du? Själv tänkte jag aldrig så att det skulle kunna uppstå något problem. Jag litar på att den information som finns tillgänglig stämmer. Enligt uppgifterna kan jag använda 95 E10 i min bil och det har jag gjort sedan den fanns tillgänglig. Jag har inte märkt någon skillnad på något sätt. Inte i bilens körbarhet, inte när jag tankar och inte i plånboken. Jag hoppas innerligt att det är miljövänligare och i långa loppet gynnsammare för Moder Jord.














1 kommentar:

Maria sa...

Hej Pia!
Jag svarar här och på min blogg.
Tack för dina fina ord, jag har läst lite på din blogg med, gillar den!! Jag försöker leva upp till det mottot, vissa dagar lyckas jag bättre än andra. Men så länge intentionen finns där, så räcker det med att göra sitt bästa. Vad trist att du har en kronisk sjukdom, det verkar vara ett återkommande tema hos de likasinnade jag hittar, att de oftast har gått igenom något svårt, har eller har haft en sjukdom osv. Jag har själv varit dålig, energilös, i 1,5 år och är just på väg att ta mig ut det. Vissa dagar är det fortfarande tufft, men det går framåt.
Javisst, hurra för likasinnade medmänniskor! Det gör allting så mycket lättare
Ta hand om dig! Kram Maria

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...