Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

söndag 19 september 2010

Textil av ekologisk bambu

Mina nya strumpor av bambu.

Det finns ungefär 1 000 olika arter av bambu och den bambu som används till textilframställning är Mosobambun eller så kallad jättebambu.  Det är den snabbast växande plantan i världen. Bambun når sin mognad snabbt och är färdig för skörd efter endast några år. Då har den vuxit till en höjd av mellan 15-30 meter och bamburören är mellan 80 och 130 mm i diameter. Den behöver inte återplanteras efter skörden eftersom dess stora rotsystem hela tiden skjuter nya skott. Bambuns naturliga växtsätt gör att den sprider sig snabbt utan användande av gödningsmedel eller besprutning.
Mosobambun är den mest ekonomiskt betydelsefulla arten av bambu i Kina. Den används mest till byggnadsändamål av olika slag och till ätbara bambuskott. Bambu är ett mycket starkt material. Bamburören har använts i många kulturer till husbyggen, golv, stängsel, möbler m.m. medan den fiberrika insidan har använts till papperstillverkning och nu även till kläder. 

Miljön tjänar mycket på att man väljer bambutextilier istället för bomull
 • Växer snabbt - Bambu är en av de snabbast växande plantorna i världen. Den når sin maxhöjd på 3 månader och full mognad på 3-4 år medan det för vanligt trä tar flera decennier att göra det.
 • Minskning av CO2 - Bambun absorberar 5 % mer koldioxid än andra växter och ger ut 35 % mer syre i luften än träd.
 • Bra för marken - När bambun skördas tas inte roten bort utan den fortsätter att skjuta nya skott och förhindrar jorderosion genom sitt rotverk.
 • Växer nästan var som helst - Den kan växa i regnskogar så väl som i torrare klimat. Bambun kräver inte mycket vatten och behöver sällan besprutas med kemikalier. Den kan planteras på jordar som förstörts av avverkning och erosion.
 • Kläder av bambu är 100% nedbrytningsbara.


 Kläder av bambu har många fördelar:
 • Bambutextil låter huden andas och värmer vid kyla och svalkar i värmen.
 • Bambukläder är antistatiska.
 • Bambun har naturligt en funktion som gör att den är anti-bakteriell och anti- svampbildande även som textil och fortsätter att vara det hur mycket man än tvättar. Detta gör att plaggen inte luktar och håller sig fräscha länge.

 • Bambun förmultnar väl och förorenar inte jorden. Den återbildas naturellt via sitt rotsystem, som skickar ut ca 4-6 nya skott varje år som sedan kan skördas om och om igen.
 •  Solskyddet 100% - bambu skyddar mot ultravioletta strålar.
 • Materialet är mjukt som silke. Bambufibern är tunnare än ett hårstrå.  
Produktionen av bambu påverkar inte den utrotningshotade
pandan eftersom Mosobambun inte är intressant för pandan.
Den föredrar de lägre sorterna av bambu. 

Hälften av all textil som tillverkas är i bomull. Bomull odlas bara på drygt två procent av odlingsytan i världen. Men på den ytan används elva procent av världens bekämpningsmedel.
Mer än hälften av bomullsodlingarna i världen konstbevattnas. För att odla ett kilo bomullsfibrer går det åt mellan   

10 000 och 17 000 liter vatten.
Källa: http://www.naturskyddsforeningen.se
3 kommentarer:

Flo sa...

Det är såna där i beige jag har 3 par av :)

Anna-Karin Mattsson sa...

Hej Pia!

Tack för dina fina ord till mig i min blogg! Och tack för att du vill följa min blogg, det gjorde mig glad.

Jag hinner just nu inte läsa så mycket i andras bloggar, som du säkert förstår. Men jag återkommer när jag har en lugnare period.

Du har en jättefin blogg tycker jag, verkligen! Stort lycka till med ditt bloggande.

Jag har en schal i bambu och också t-shirts. Det är ett riktigt skönt material, tycker jag.

Kram
Anna-Karin

Pia sa...

Tack för era kommentarer!
Nina - nu när jag använt bambu strumporna så kan jag konstatera precis som du att de är mycket sköna och betydligt bättre i användning än bomull :)
Tack för besöket och för att du ville bli följare Anna-Karin! Kul att du tittade in.
Välkommen igen när det passar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...