Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

tisdag 28 september 2010

Livsviktigt med återhämtning

Det är livsviktigt med återhämtning enligt forskare.Det är bevisat att barn lär sig sämre i bullriga miljöer. Likaså är det påvisat att möjligheten att dra sig tillbaka till en lugn, avskild plats för psykisk återhämtning "reparerar" en skada till  viss nivå. Balansen mellan vila och aktivitet är av avgörande betydelse för vårt välbefinnande. Enligt specialister är det inte tystnaden i sig som är viktig. I vissa sammanhang kan tystnad tvärtom öka känslan av ångest. Det är stillhet och ro som är grunden för återhämtning. Då kan naturliga ljud som t.ex. vind, vatten eller en brasa vara väldigt rogivande och fungera mycket bra.

Senast när jag var i Helsingfors hade jag vägarna förbi Tempelplatsens kyrka. Jag  stack mig in där och satt ca. 10 minuter i meditation. Det var bra vila och återhämtning och det verkade som om det var många andra förutom jag som var i behov av en stunds återhämtning i ovanlig och rofylld miljö.


Foto: My Green Blog - Pia

Foto: My Green Blog - Pia

Foto: My Green Blog - Pia

Tempelplatsens kyrka är en kyrkobyggnad i Helsingfors. Kyrkan öppnades 1969 och har ritats av arkitekterna Timo Suomalainen och Tuomo Suomalainen.
Kyrkan är inschaktad i berget men solljus kommer in genom takfönstren. Byggnaden används ofta som konsertsal tack vare den utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen.
Tempelplatsens kyrka hör till de populäraste sevärdheterna i Helsingfors och besöks årligen av cirka en halv miljon människor. 2006 var kyrkan Helsingfors tredje mest besökta turistmål med 579 570 besökare. Idén var att spara platsens naturliga form, varför kyrkan byggdes inne i berget. Den speciella lösningen lockar arkitekturintresserade och arkitekter till platsen.2 kommentarer:

Nina (Flo) sa...

Ett bra inlägg. Jag tror många återhämtar sig på tok för lite!

Jag råkar ha tre-fyra hektiska veckor på gång... Men normalt återhämtar jag mig nog flera timmar om inte varje dag så varannan. Så att jag gör helt onödvändiga saker. Idag satt jag på dagen också med nunan mot solen och bara ben och tankade D-vitamin en god stund utan att göra något annat... härligt!

Pia sa...

Skönt att veta att du inte är lika fullbokad hela tiden!
Jag håller med dig, folk vet inte hur viktigt det är med återhämtning. Ofta är det till och med så att de är så uppskruvade att de på riktigt har svårt att varva ner.
Oroande utveckling!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...