Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

onsdag 22 september 2010

Tvätta rätt!


Nu är det dags att skriva om det här med tvätt. Om man väljer rätt sätt att tvätta så kan man minska effekterna för miljön på många sätt!

·         De flesta kläder är egentligen inte särskilt smutsiga. Ibland kan det räcka med att hänga ut en blus och vädras, man behöver nödvändigtvis inte tvätta den efter att man använt den bara en gång! Det är få saker som behöver tvättas i högre temperatur än 40 grader. Det är också helt onödigt med förtvätt!

·         Det är vanligt att man överdoserar tvättmedel. Det blir både dyrt för dig och dåligt för miljön. Om du lägger tvättmedlet i en så kallad tvättboll och lägger den i maskinen får du mindre spill och kan använda ännu mindre medel. I de flesta fall ska du inte fylla en tvättboll till mer än 1/3.

·         Att torktumla kräver mycket energi. Försök att hängtorka det mesta. Då skonar du kläderna också! Kan du torka tvätt ute så känns den dessutom mycket fräschare.

·         Sköljmedel sliter mycket på kläderna (särskilt kläder som har någon form av stretch i sig). Kläderna blir faktiskt inte så mycket mjukare. Det är dessutom en extra kemikalie!

·         För att veta vad man ska välja för tvättmedel skall man leta efter miljömärkta och ekologiska tvättmedel. De är märkta med Eko, Luomu eller Organic och Bra Miljöval- eller Svanen-märkning. Jämför priserna för det är en djungel av variationer.
 
·         Det finns också ett helt naturligt alternativ, nämligen tvättnötter. Folk tycks ha olika erfarenhet av dessa så jag kan bara råda till att ni behöver prova själv. Bortsett från att de transporterats hit med båt från t.ex. Indien så är de 100 % miljövänliga. Tvättnötterna säljs på Internet och i t.ex. hälsokostaffärer.


Recyclable laundry drying on clothesline


Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...