Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

måndag 13 september 2010

Miljövänligt material: Bambu

Bambu är sannerligen ett material i tiden. Det är egentligen är ett gräs och inte ett träd, men det har många med trä liknande användningsområden. Dess yta är mycket hård. Rörstrukturen är hållfasthetsmässigt mycket fördelaktig. Rör har bättre styrke- /viktförhållande än massivt material. Bambu används traditionellt till metspön. I Asien används den till byggnadsställningar. Tidigare tillverkades skidstavar av bambu. Ett lite udda användningsområde för bambu är till röret i vissa blåsinstrument: såsom klarinett, saxofon och oboe. Ofta används bambu vid tillverkning av räknestickor. Bambu ger där ett oöverträffat mjukt glid vid användningen av stickan.

Bambun blir alltmer populär i inredningssammanhang. Hållbarheten och funktionen är några av fördelarna. De ekologiska aspekterna en bonus. Genom att använda bambu reduceras trädkonsumtionen och man behåller viktig regnskog. 
Ur bambun återvinns idag förutom textil även underbart vackra möbler och golvmaterial även mat, bränsle, övrigt byggnadsmaterial och olika hantverksprodukter som ger miljontals människor arbete och goda levnadsvillkor. 

Ett ytterligare inlägg om bambu följer där jag bl.a. behandlar bambu som textilmaterial.

Har du något som är tillverkat av bambu? Berätta mera!www.cepolina.com

 
 Save the Planet...Use Bamboo!3 kommentarer:

Flo sa...

Jag har flera par bambustrumpor, just nu också på mig! Älskar dem. Har köpt flera i samma beige, har tre par likadana och ett par nästan likadana. De är helt oslagbara. Som bomull, men blir inte kalla så fort de blir lite fuktiga... Och de är inte lika slappa, utan håller formen.

Pia sa...

Bambustrumporna verkar sköna Nina, jag måste också skaffa mig några par. Själv har jag en pyjamas av bambu. Den är otroligt behaglig och känns väldigt lyxig, nästan som silke.

Anonym sa...

Bambu t-skjortor är fina och mjuka. Behöver inte ens strykas då man tar dem ur tumlaren.

Ps. Fint med music på bloggen. Ds.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...