Min Gröna Blogg med hjärta och glädje - Vihreä Blogini sydämellä ja ilolla

_______________________________________________________________________________________________________________________

Vi kan ändra vårt sätt att tänka. Genom positivt tänkande och rätta val kan vi hjälpa oss själva, varandra och Moder Jord. Vi behöver lära oss använda hjärtat istället för hjärnan. Vi är kärleksfulla varelser och kärleken har en enorm kraft. Det som bottnar i kärlek kan inte bli fel. Vi kan ändra den negativa utvecklingen på vår planet och tillsammans uppnå förändring till det bättre. ________________________________________________________________________________________________________________________

Välkommen till bloggen som skrivs med hjärta och glädje - Tervetuloa blogiin jossa sydän ja ilo hallitsee - Welcome to my blog : )

torsdag 30 september 2010

Ekobutiken Ruohonjuuri

Jag måste passa på och skriva några ord om ekobutiken Ruohonjuuri (Gräsroten). Senast jag var där var i deras butik vid Kampen i Helsingfors. Jag blev glatt överraskad kan jag berätta! Utrymmet är stort, urvalet brett och servicen lyhörd och otroligt vänlig. Jag kan bara rekommendera ett besök, där finns produkter att upptäcka för alla och envar. Ta god tid på er och laborera i utbudet.
Ruohonjuuri-butikerna finns på två ställen i Helsingfors, i Tammerfors och i Åbo. Adresserna och öppethållningstiderna hittar du här. Hemsidan är tyvärr bara på finska vilket är synd för där finns mycket info, tävlingar och annat matnyttigt. Allt kryddat med lite humor!


Foto: My Green Blog - Pia

 
Jag var ute efter Logona hårprodukter. Jag hittade deras hudvårdsprodukter också och fick fin hjälp av sakkunniga försäljare. 
Biofairs ris-quinoa spagetti kan jag varmt rekommendera. Den fick klart godkänt av bonusbarnen också. De märkte ingen skillnad mot "vanlig" spagetti! 


onsdag 29 september 2010

Den nya medvetenheten - att handla från hjärtat

 
Little Grandmother
Kiesha Crowther är dotter till en vit pappa av dansk härkomst och en mamma som är amerikansk indian av stammen Sioux/Salish. Hon växte upp på en liten jordbruksort i södra Colorado, USA. Som barn var hon ensam ute i naturen under långa perioder. Där levde hon med och lärde av de fyrbenta, de enbenta, de bevingade och simmarna liksom av stjärnfolket och stenfolket. Helt omedveten av att vid mycket ung ålder ha blivit identifierad av stammens äldre som blivande schaman. Hennes unga liv kännetecknades av många ovanliga händelser och hennes egna förmågor som hon inte förstod. Som barn lärdes hon av sina förfäder, sin avlidna mormor och av Moder Jord och blev känd för sin förmåga att känna av och kommunicera med vilda djur och att se och arbeta med energier.

Efter att ha blivit invigd på sin väg som schaman och "Wisdom Keeper" och kallad Little Grandmother har Kiesha börjat dela med sig av förutsägelser och läror och börjat utföra heliga ceremonier. Hon bär ansvaret för att inneha och kommunicera jordlig visdom och de uråldriga förutsägelserna för vår tid. På senare tid har hon låtit filma sina tal och släppt videofilmer av dem. De finns gratis till allas påseende på YouTube och har hittills setts av hundratusentals människor över hela Jorden.
Hennes arbete som "Wisdom Keeper" inkluderar också att gräva ner heliga kristaller  på specifika platser i världen. Dessa förnyar och förstärker Moder Jords värdefulla leylinjer.
I hennes kraftfulla budskap betonas vikten av förändring på såväl individuell som jordisk nivå, hur man lever från hjärtat och i rätt förhållande till Moder Jord och att komma ihåg vem vi är--DEN MÄKTIGA JAG ÄR.

Little Grandmother reser ofta och håller föredrag, workshops och helande ceremonier för Moder Jord både i USA och internationellt.
    

   
  

tisdag 28 september 2010

Livsviktigt med återhämtning

Det är livsviktigt med återhämtning enligt forskare.Det är bevisat att barn lär sig sämre i bullriga miljöer. Likaså är det påvisat att möjligheten att dra sig tillbaka till en lugn, avskild plats för psykisk återhämtning "reparerar" en skada till  viss nivå. Balansen mellan vila och aktivitet är av avgörande betydelse för vårt välbefinnande. Enligt specialister är det inte tystnaden i sig som är viktig. I vissa sammanhang kan tystnad tvärtom öka känslan av ångest. Det är stillhet och ro som är grunden för återhämtning. Då kan naturliga ljud som t.ex. vind, vatten eller en brasa vara väldigt rogivande och fungera mycket bra.

Senast när jag var i Helsingfors hade jag vägarna förbi Tempelplatsens kyrka. Jag  stack mig in där och satt ca. 10 minuter i meditation. Det var bra vila och återhämtning och det verkade som om det var många andra förutom jag som var i behov av en stunds återhämtning i ovanlig och rofylld miljö.


Foto: My Green Blog - Pia

Foto: My Green Blog - Pia

Foto: My Green Blog - Pia

Tempelplatsens kyrka är en kyrkobyggnad i Helsingfors. Kyrkan öppnades 1969 och har ritats av arkitekterna Timo Suomalainen och Tuomo Suomalainen.
Kyrkan är inschaktad i berget men solljus kommer in genom takfönstren. Byggnaden används ofta som konsertsal tack vare den utomordentliga akustik som skapas av väggarnas skrovliga bergyta. Som altartavla fungerar en spricka i bergväggen.
Tempelplatsens kyrka hör till de populäraste sevärdheterna i Helsingfors och besöks årligen av cirka en halv miljon människor. 2006 var kyrkan Helsingfors tredje mest besökta turistmål med 579 570 besökare. Idén var att spara platsens naturliga form, varför kyrkan byggdes inne i berget. Den speciella lösningen lockar arkitekturintresserade och arkitekter till platsen.måndag 27 september 2010

Doften av höst

Det är ett lite märkligt fenomen det där att man plötsligt känner att "nu doftar det höst"! Jag kände det idag, den där klara, krispiga doften av gulnande löv, frostnupen jord och höst. Funkiornas blad såg ut som om dom hade fått riktigt kallt. De blir liksom gula och "slemmigt vattniga". 
Vart tog sommaren vägen? För mig brukar september vara lite av en favoritmånad på det viset att dagarna ofta är riktigt soliga och vackra. Liksom just nu idag.
Det mörknar ju tidigare nu på kvällarna och jag upplever att det känns rätt skönt. Antingen kan man lägga sig tidigare med gott samvete eller så kan man se fram emot en härlig lång kväll. Att få tända ljus hemma och brygga lite gott té. Det är mysigt, man kommer lite närmare varandra. Kanske tända en brasa i spisen. Det är min plan, att se positivt på samvaron och förstå att var tid har sin tjusning. Ta väl hand om varandra, mina vänner!
Romantic couple snuggling by fireplace

söndag 26 september 2010

Eurovision Song Contest - Nostalgitrippen fortsätter

Året är 2004 och jag är fullständigt hänförd av tonerna i denna låt, Lane Moje - Mitt lamm. Klangen från instrumenten och Zeljkos röst berör och förtrollar. Det är en underbar helhet. Schlager? Kanske inte men definitivt folkmusik. Här kommer två olika videoklipp för man kan inte få nog av denna melodi. De kom faktiskt på andra plats efter Ruslana från Ukraina med Wild Dances som vann detta år.


lördag 25 september 2010

Kurs i kinesisk läkekonst


Los Angeles, California, USA

Traditionell kinesisk medicin eller TCM efter engelskans Traditional Chinese Medicine  är ett samlingsnamn för flera sorters traditionella behandlingsformer som har sina rötter i Kina men också är mycket vanliga i andra östasiatiska länder som Japan, Korea och Vietnam. Idag återfinns den kinesiska läkekonsten i de flesta andra länder och främst då som alternativ till mer etablerad läkekonst.

Exempel på terapiformer inom TCM:
 • Tuina, medicinsk massage
 •  Akupunktur
 • Akupressur
 • Matterapi
 • Örtmedicin
 • Qigong
 • Moxibustion, örtbränning
 • Koppning
 • Massoterapi, Kinesisk kiropraktik 
 
Jag och min bloggarkompis Nina går nu en grundkurs i kinesisk läkekonst. Lärare är Mikael Ikivesi och han är både inspirerande och kunnig. I den första delen berättade han om historiken, filosofin och principerna. Nästa gång kommer vi att gå närmare in på kosten och bl.a. känna olika smaker för att observera hur vår kropp reagerar på dem.


Enligt kinesisk medicin är den mänskliga kroppen en del av Universum och har samma egenskaper som naturen. Basen för allt är de fem elementen - vatten, trä, eld, jord och metall. De fem huvudsakliga meridianparen har samma egenskaper och energi som de fem elementen. Levermeridianen har samma egenskaper som trä och vind; hjärtmeridianen som eld och värme; mjältmeridianen som jord och fukt; lungmeridianen som metall och torrhet; och njurmeridianen som vatten och kyla. Det övergripande målet för ett levande system är att få de fem elementen i balans. Om det finns ett relativt överskott eller brist på ett element påverkas förhållandet med andra element.

fredag 24 september 2010

Rumsväxter för kropp och själ

Ett enkelt och trevligt sätt att ta hand om oss själva är att inreda med luftrenande växter. Många växter, såsom exempelvis Dracena och Fredskalla hjälper till att skapa en sammanhållen inredning, men dessa två växter renar också luften och avdunstar vatten till sin omgivning. Växter gör oss mindre stressade samtidigt som de medverkar till att förbättra vår inomhusmiljö bl.a. genom att de frigör syre. När vi vistas bland växter minskar halten av stresshormoner och det mentala såväl som det fysiska välbefinnandet ökar. Rumsväxter minskar dessutom halten av flyktiga organiska ämnen i luften. Vanliga toxiner i luften som växterna bryter ned är formaldehyd, bensen och trikloretylen. Eftersom det  är lugnande för själen att vistas i gröna miljöer får man en hälsoeffekt på såväl kropp som själ genom att välja luftrenande växter till sitt hem och sin arbetsplats.
Att vara allergisk för rumsväxter är ovanligt men det är ändå vissa saker som det är viktigt för  känsliga individer att tänka på:

- att rengöra växternas blad regelbundet genom att torka med fuktig trasa eller dusch
- använd handskar och eventuellt munskydd när du handskas med växterna
- rengör och tvätta krukorna i samband med att du byter mylla
- använd självbevattnande krukor eller hydrokulturplantering (vattenodling)
- undvik att placera rumsväxter i sovrummet
- enligt de senaste testerna vid HUS hud- och allergisjukhus reagerar allergiker mest på   fikus, palmlilja (Yucca filamentosa), hibiscus och saintpaulia
- ibland kan även myllan orsaka problem genom att om den är väldigt fuktig blir den en bra grogrund för olika mögelsporer


 
Själen vårdar vi förövrigt genom att aktivera våra sinnen och genom att omge oss med sådant som får oss att mår bra. Dofta på den härliga akacian eller se på de vackra och färgglada ranunklerna och känn efter hur glädjen, skönheten och välbefinnandet sprider sig inombords.
Växter med goda luftrenande egenskaper och hög avdunstningsgrad
Guldpalm (Chrysalidocarpus lutescens)
Buskpalm (Rhapis excelsa)
Bambupalm (Chamaedorea erumpens)
Fönsterfikus 'Robusta' (Ficus elastica)
Banddracena 'Janet Craig' (Dracaena deremensis)
Murgröna (Hedera helix)
Findadelpalm (Phoenix roebelenii)
Bambufikus 'Alii' (Ficus binnendijkii)
Spjutbräken 'Bostoniensis' (Nephrolepis exaltata)
Fredskalla (Spathiphyllum Floribundum-gruppen)
 

Ampellilja (Chlorophytum comosum)  
Gullranka (Epipremnum pinnatum)

Effekten hos de olika växterna varierar när det gäller de fysiska, hälsomässiga aspekterna men när det kommer till de psykologiska effekterna är det bara våra egna preferenser som bestämmer vilka växter vi mår bäst av.
Växterna är levande varelser med ett eget energifält och de är precis som människan i det fallet att ju mer kärlek man ger dem dess bättre mår de :)
Foto: Flower Council of HollandKälla: Medlemstidningen Allergia&Astma 4/2010, Din trädgård på nätet Odla.nutorsdag 23 september 2010

Goda gärningar

 Denna video är både vacker och inspirerande.
Budskapet gäller alla och envar.
Öppna ditt hjärta för möjligheten.

onsdag 22 september 2010

Tvätta rätt!


Nu är det dags att skriva om det här med tvätt. Om man väljer rätt sätt att tvätta så kan man minska effekterna för miljön på många sätt!

·         De flesta kläder är egentligen inte särskilt smutsiga. Ibland kan det räcka med att hänga ut en blus och vädras, man behöver nödvändigtvis inte tvätta den efter att man använt den bara en gång! Det är få saker som behöver tvättas i högre temperatur än 40 grader. Det är också helt onödigt med förtvätt!

·         Det är vanligt att man överdoserar tvättmedel. Det blir både dyrt för dig och dåligt för miljön. Om du lägger tvättmedlet i en så kallad tvättboll och lägger den i maskinen får du mindre spill och kan använda ännu mindre medel. I de flesta fall ska du inte fylla en tvättboll till mer än 1/3.

·         Att torktumla kräver mycket energi. Försök att hängtorka det mesta. Då skonar du kläderna också! Kan du torka tvätt ute så känns den dessutom mycket fräschare.

·         Sköljmedel sliter mycket på kläderna (särskilt kläder som har någon form av stretch i sig). Kläderna blir faktiskt inte så mycket mjukare. Det är dessutom en extra kemikalie!

·         För att veta vad man ska välja för tvättmedel skall man leta efter miljömärkta och ekologiska tvättmedel. De är märkta med Eko, Luomu eller Organic och Bra Miljöval- eller Svanen-märkning. Jämför priserna för det är en djungel av variationer.
 
·         Det finns också ett helt naturligt alternativ, nämligen tvättnötter. Folk tycks ha olika erfarenhet av dessa så jag kan bara råda till att ni behöver prova själv. Bortsett från att de transporterats hit med båt från t.ex. Indien så är de 100 % miljövänliga. Tvättnötterna säljs på Internet och i t.ex. hälsokostaffärer.


Recyclable laundry drying on clothesline


söndag 19 september 2010

Textil av ekologisk bambu

Mina nya strumpor av bambu.

Det finns ungefär 1 000 olika arter av bambu och den bambu som används till textilframställning är Mosobambun eller så kallad jättebambu.  Det är den snabbast växande plantan i världen. Bambun når sin mognad snabbt och är färdig för skörd efter endast några år. Då har den vuxit till en höjd av mellan 15-30 meter och bamburören är mellan 80 och 130 mm i diameter. Den behöver inte återplanteras efter skörden eftersom dess stora rotsystem hela tiden skjuter nya skott. Bambuns naturliga växtsätt gör att den sprider sig snabbt utan användande av gödningsmedel eller besprutning.
Mosobambun är den mest ekonomiskt betydelsefulla arten av bambu i Kina. Den används mest till byggnadsändamål av olika slag och till ätbara bambuskott. Bambu är ett mycket starkt material. Bamburören har använts i många kulturer till husbyggen, golv, stängsel, möbler m.m. medan den fiberrika insidan har använts till papperstillverkning och nu även till kläder. 

Miljön tjänar mycket på att man väljer bambutextilier istället för bomull
 • Växer snabbt - Bambu är en av de snabbast växande plantorna i världen. Den når sin maxhöjd på 3 månader och full mognad på 3-4 år medan det för vanligt trä tar flera decennier att göra det.
 • Minskning av CO2 - Bambun absorberar 5 % mer koldioxid än andra växter och ger ut 35 % mer syre i luften än träd.
 • Bra för marken - När bambun skördas tas inte roten bort utan den fortsätter att skjuta nya skott och förhindrar jorderosion genom sitt rotverk.
 • Växer nästan var som helst - Den kan växa i regnskogar så väl som i torrare klimat. Bambun kräver inte mycket vatten och behöver sällan besprutas med kemikalier. Den kan planteras på jordar som förstörts av avverkning och erosion.
 • Kläder av bambu är 100% nedbrytningsbara.


 Kläder av bambu har många fördelar:
 • Bambutextil låter huden andas och värmer vid kyla och svalkar i värmen.
 • Bambukläder är antistatiska.
 • Bambun har naturligt en funktion som gör att den är anti-bakteriell och anti- svampbildande även som textil och fortsätter att vara det hur mycket man än tvättar. Detta gör att plaggen inte luktar och håller sig fräscha länge.

 • Bambun förmultnar väl och förorenar inte jorden. Den återbildas naturellt via sitt rotsystem, som skickar ut ca 4-6 nya skott varje år som sedan kan skördas om och om igen.
 •  Solskyddet 100% - bambu skyddar mot ultravioletta strålar.
 • Materialet är mjukt som silke. Bambufibern är tunnare än ett hårstrå.  
Produktionen av bambu påverkar inte den utrotningshotade
pandan eftersom Mosobambun inte är intressant för pandan.
Den föredrar de lägre sorterna av bambu. 

Hälften av all textil som tillverkas är i bomull. Bomull odlas bara på drygt två procent av odlingsytan i världen. Men på den ytan används elva procent av världens bekämpningsmedel.
Mer än hälften av bomullsodlingarna i världen konstbevattnas. För att odla ett kilo bomullsfibrer går det åt mellan   

10 000 och 17 000 liter vatten.
Källa: http://www.naturskyddsforeningen.se
lördag 18 september 2010

En ekologisk önskan har uppfyllts!

Jag har hittat Svarfvars gård!

 

Ett tag nu har jag varit upprörd över det lokala icke existerande utbudet av ekologiska grönsaker och frukt. Jag har varken hittat närproducerat eller tillräckligt bra ekologiskt sortiment i de lokala matbutikerna. Idag sökte jag på Google och hittade följande:

Ekologisk mat från dörr till dörr!
Svarfvars gård och till den tillhörande Hyvän Elämän Ruokakauppa Oy i Raseborg producerar och levererar ekologiska- och biodynamiska livsmedel till hemhushåll, skolor, barndaghem och restauranger i huvudstadsregionen och i Västnyland. 
De säljer både produkter de odlar själv och andra eko-producenters produkter samt importerar olika ekologiska produkter. YES :)
Jag har inte ännu blivit kund hos dem men det finns på nästa veckas agenda. Jag berättar mera sedan när jag fått den första leveransen.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...